När en olycka inträffar på statlig väg eller järnväg är snabb hantering viktigt för att minska både skador och trafikstörningar. Trafikverket är en av Brandskyddsföreningen Restvärderäddnings (RVR) största uppdragsgivare, och tillsammans verkar de för att insatserna inte bara sker snabbt utan även samordnas för att skydda miljön och samhället.
Se filmen "Samarbetet mellan Trafikverket och Restvärderäddning" på Vimeo >
Vid olyckor på statlig väg och järnväg kopplas RVR in av räddningstjänsten eller SOS Alarm. Därefter diskuterar trafikcentralen och restvärdeledaren om bästa möjliga sätt att minimera trafikpåverkan och genomföra arbetet på ett säkert sätt.
Veronica Wilhelmsson, produktionsledare på Trafik Stockholm, beskriver att samarbetet inte tar bort andra alternativ för Trafikverket att hantera skadesituationer, utan fungerar som en extra resurs för att effektivt och tryggt hantera olyckor:
– Att ha en restvärdeledare på skadeplatsen i ett tidigt skede underlättar för alla inblandade parter. Restvärderäddning bidrar inte bara till att skydda miljö och egendom, utan även till att säkerställa att trafikflödet snabbt kan återställas. Restvärdeledarna har kunskap, erfarenhet och ett stort kontaktnät vilket innebär att åtgärder snabbt kan påbörjas för att minimera följdskador i ett tidigt skede. Det minskar samhällskostnaderna vid stora trafikstopp.
Samverkan som skyddar både miljön och trafiken
Olyckor kan variera stort i omfattning, och RVR:s insatser anpassas därefter. Restvärdeledarna har god kontakt med räddningstjänsten och försäkringsbolagen, och är alltid tillgängliga – dygnet runt, över hela Sverige. De dokumenterar även insatserna och tar bilder från skadeplatsen, något som underlättar Trafikverkets fortsatta hantering och reglering av skador.
– Vi kan exempelvis få hjälp vid olyckor där lastbilar har kört av vägen och lasten behöver säkras, eller vid spill av miljöfarliga utsläpp. Restvärdeledaren koordinerar och samverkar mellan våra driftentreprenörer och trafikcentralen för att snabbt återställa trafiken och minimera miljöskador, säger Veronica.
Det handlar om ett tätt samarbete som gör stor skillnad för både samhället och den enskilde trafikanten. Veronica minns särskilt när en lastbil körde i diket och släppte ut flera hundra liter diesel:
– Tack vare restvärdeledarens samordning kunde vi minimera miljöskadorna och få en prognos av händelseförloppet för att snabbt informera trafikanterna om alternativa vägar, vilket minskade trafikpåverkan, samhällspåverkan och risken för följdolyckor.
En länk som knyter samman viktiga insatser för samhällets bästa
Arbetet med RVR innebär att Trafikverket har tillgång till en expertis som stärker deras hantering av akuta insatser. I slutändan betyder det att de kan arbeta ännu närmare sin vision om att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.
– Samarbetet med RVR ger oss på Trafikverket en trygghet i att vi har rätt resurser på plats i rätt tid. Genom deras erfarenhet och kunskap kan vi säkerställa att både miljön och trafiken påverkas så lite som möjligt, vilket i slutändan gynnar hela samhället.
Se nästa:
"Skydda, rädda, återställa: målet med akut restvärderäddning" >