/ Besiktningsingenjör / Auktorisation / Ansökan om auktorisation

Ansökan om auktorisation

Ansökan om auktorisation som besiktningsingenjör ska skickas per mail till oss, på särskilt fastställd blankett. Övriga relevanta handlingar ska bifogas i mailet.

Inga pappershandlingar ska skickas in till Elektriska Nämnden.

Ansökningsprocessen sker i två steg

1. Först skickar du in en ansökan per e-post till enaukt@brandskyddsforeningen.se. Om ansökan beviljas genomför du Elektriska  Nämndens interna grundutbildningar enligt punkt 3 nedan.  I ansökningshandlingen anger du din teoretiska utbildning och din praktiska erfarenhet.
    Ladda ner ansökan här

2. Kompetensgodkännande beviljas av Auktorisationsutskottet efter genomgången Grundutbildning 1 i Elektriska Nämndens regi samt en grundläggande termograferingsutbildning (externt) med godkända resultat.

Krav för auktorisation

För auktorisation som besiktningsingenjör krävs:

1. Gymnasieutbildning motsvarande minst 4-årig elkraftteknisk linje.
    (Se ytterligare information i Anvisning A103, bilaga 1 -3.)
  2. För auktorisation som besiktningsingenjör krävs minst fem (5) års mångsidig elinstallationspraktik varav minst 3 år på industriella starkströmsanläggningar eller motsvarande. En kombination av elinstallationspraktik och andra erfarenheter på industriella starkströmsanläggningar, under minst fem år, kan också utgöra tillräcklig praktiktid.

Kommentar:
    Andra erfarenheter enligt ovan kan till exempel utgöras av ledande befattningar inom drift och underhåll, konstruktions-, projekterings-, eller projektledaransvar.

3. Grundutbildning 1 och 2 före och under prövotid (5 + 2 dagar). Kostnad för Grundutbildning 1 är 19 500 kr och Grundutbildning 2 är 11 000 kr, inklusive kost och tillhörande dokumentation.

4. Årlig vidareutbildning (1 dag).

Ansökan om auktorisation

Ansökan ska innehålla:

1. Sökandens namn, e-postadress, folkbokföringsadress, personnummer samt försäkran om oberoende och att lämnade uppgifter i ansökningshandlingarna (CV) är korrekta.

2. Curriculum Vitae (CV) innehållande teoretiska utbildningar och praktisk erfarenhet av industriella starkströmsanläggningar.

3. Styrkta examensbevis inklusive slutbetyg.

I din ansökan förbinder du dig att

• lämnade uppgifter i ansökningshandlingarna är sanna uppgifter och döljer inte sanningen (osann försäkran)
  • bedriva besiktningsverksamhet i enlighet med de villkor som gäller för auktorisation som besiktningsingenjör
  • följa Elektriska Nämndens gällande instruktioner och anvisningar
  • inte besiktiga objekt som jag inte har tillräcklig kompetens för
  • jag äger för besiktningsverksamheten erforderlig fysisk och psykisk hälsa
  • jag inte genom anställning eller på annat sätt kan komma i beroendeställning till försäkringstagaren
  • jag inte utför besiktningsuppdrag där jävsförhållanden kan förekomma, se exempel i anvisning A103 bilaga 4, samt
  • när auktorisationen inte längre är gällande, makulera auktorisationsintyg och fotolegitimationen.

För verksamhetsår 1 erläggs ingen serviceavgift då man under detta år betalar utbildningskostnader för Grundutbildning 1 och 2.

Serviceavgiften är ett halvt prisbasbelopp och betalas årligen i förskott inför varje verksamhetsår med start inför verksamhetsår 2.

Välkommen med din ansökan till: enaukt@brandskyddsforeningen.se

Till ovanstående e-post kan du också ställa frågor kring auktorisation.