Köket är den naturliga samlingsplatsen i ett hem. Det är där vi lagar mat, umgås och pratar med varandra. Men det är även en plats där en brand lätt kan uppstå.
Den vanligaste brandorsaken i ett hem är att man glömmer mat på spisplattan eller att man får igång spisen av misstag och något antänder. Undvik att lämna köket när spisen är påslagen, framförallt när en spisplatta är påslagen med högsta effekt, eftersom fett eller oljor börjar brinna när temperaturen blir hög.
Så undviker du brand i köket:
- Håll uppsikt – Lämna inte köket när du lagar mat utan ha alltid uppsikt över spisen. Om det trots allt skulle börja brinna:
- Släck brinnande matfett med ett lock eller en plåt.
- Dra undan kastrullen och stäng av plattan.
- Låt stå en stund så minskar risken att branden tar sig igen.
Kom ihåg att aldrig hälla vatten på olja eller fett som brinner – då river ångan med sig den brinnande oljan och kastar i väg den åt alla håll. Det gör att branden sprids snabbt i hela köket och du själv kan få svåra brännskador. Se vad som händer när vatten hälls på brinnande kastrull.
-
Rengör spisfläkten – Rengör fläktfiltret och torka av fläkten från fett med jämna mellanrum. Fett som samlas i fläkten kan antändas och orsaka brand.
-
Rengör vitvaror – Regelbunden rengöring av kyl och frys är viktig för att förhindra att damm samlas på kompressorn och kylslingorna vilket kan leda till överhettning och brand.
-
Brandvarnare – Brandvarnare larmar snabbt vid rökutveckling, se därför till att du har fungerande brandvarnare hemma, gärna fler, och på alla våningsplan.
Läs mer: Testa din brandvarnare.
-
Brandsläckare – Handbrandsläckare är bra att ha för att snabbt kunna påbörja släckning. Alla i familjen bör känna till hur släckaren fungerar och var den är placerad. Rikta munstycket mot själva brandkällan, inte lågorna.
Läs mer: Så använder du en handbrandsläckare. -
Brandfilt – En brandfilt är ett bra komplement till en brandsläckare för att släcka mindre bränder eller minska spridning av en brand som uppstått. Viktigt att tänka på är att lägga filten bestämt över branden och trycka med händerna ovanpå filten för att kväva branden.
Läs mer: Så använder du en brandfilt. -
Spisvakt – En anordning som kopplas till spisen och automatiskt bryter strömmen vid en överhettning.