/ Tidningen Brandsäkert / Arkiv / En problemlösare med stora ambitioner

En problemlösare med stora ambitioner

Linda Widmark
Foto: Gustav Gräll

Som vice vd för Brandkonsulten har Linda Widmark stora ambitioner. Samtidigt som hon vill fortsätta att bidra med kunskap och erfarenhet i projekt, drivs hon också av att skapa Sveriges bästa arbetsplats.

Den första frågan i den här intervjun var en variant på frågan som vi alltid ställer: Hur kom det sig att du blev brandingenjör? Linda Widmark skrattar när hon får den.

– Jag får alltid den frågan. Min sambo, som också är brandingenjör, får den nästan aldrig, säger hon.

Det är ingen hemlighet att branschen är mansdominerad, men Linda Widmark tror att det kan vara på väg att förändras.

– Jag är stolt över att vara vice vd på Brandkonsulten och hoppas att jag kan vara en förebild för andra tjejer i branschen. Om jag kan bidra till att motivera fler tjejer att våga ta plats och sikta högt skulle jag bli väldigt glad.

Samhällsviktig uppgift

Att det blev en brandingenjör av Linda Widmark var ingen självklarhet. Hon hann börja en utbildning inom psykologi, men upptäckte snart att det inte kändes rätt.

– Jag tycker att det är jätteintressant med psykologi och personlig utveckling, men när jag började plugga i Umeå märkte jag att jag drogs mer åt ingenjörshållet.

En bekant gick brandingenjörsprogrammet och när Linda Widmark läste på om utbildningen tyckte hon att den verkade både rolig och spännande, och framför allt att det kändes inspirerande att få jobba med något samhällsviktigt som brandsäkerhet.

– Det är väldigt stimulerande att se ett projekt gå från idé till verklighet och att få vara med på den resan. Det jag tycker är utvecklande är att hitta de bästa lösningarna i samarbete med andra projektörer. Jag tycker att det till stor del handlar om problemlösning. Jag försöker att se möjligheter i stället för hinder i mina projekt.

Ständig utveckling

En utmaning som brandkonsult är att förstå vad som är viktigt i varje specifikt projekt och hitta lösningar för brandskyddet utifrån olika premisser. Linda Widmark tycker att en viktig del av rollen är att förstå estetik och främja innovativa lösningar. Sedan händer det alltid mycket under projektets gång och då gäller det att vara lyhörd för nya förutsättningar och ompröva lösningar.

– I stället för att säga ”vi kan inte göra så”, brukar jag försöka komma med förslag på hur vi kan hitta lösningar. Det kanske handlar om att flytta ett trapphus eller att installera sprinkler – hur kan vi lösa utmaningen och fortfarande ha ett effektivt brandskydd.

Redan under utbildningen var Linda Widmark timanställd på Brandkonsulten och efter att hon gjort sitt exjobb där fick hon erbjudande om en fast anställning. Det är snart tio år sedan och i dag är hon vice vd.

– Sedan jag började här har jag inte fastnat i att göra samma sak, utan jag har utvecklats väldigt mycket. Jag drivs av att hjälpa våra kunder att hitta de bästa brandskyddslösningarna. I rollen som vice vd får jag dessutom vara med och utveckla ett välmående och expansivt företag som vill mycket.

Variation i arbetet

Linda Widmark är inte bara ett namn inom konsultbranschen. Vissa kanske känner igen henne som en av författarna till Brandskyddsföreningens handbok för brandskydd i BBR, andra kanske har koll på att hon var med under arbetet med Nya Karolinska.

– Det är ett projekt som fortfarande pågår, i en sådan stor byggnad med den typen av verksamhet finns alltid något projekt igång. Det är tacksamt att vara med i ombyggnadsprojekt när man varit med från början och redan har koll på det mesta i byggnaderna.

De stora projekten är de som ofta syns mest, men inte alltid de som kräver mest problemlösning.

– Många gånger kan det vara de mindre projekten som har många utmaningar. Till exempel om någon ska bygga om en befintlig vind till boende, det är ofta mer utmanande än att bygga nytt från grunden.

Även om Linda Widmark i dag är vice vd innebär det inte att hon släppt arbetet mot kund.

– Jobbet är väldigt varierande. En vanlig vecka skulle jag säga att ungefär hälften av min tid går till möten, plats besök och utförandekontroller i projekt. Övriga tiden handlar om ledningsarbete och interna projekt. Alltifrån arbete inom utvecklingsprojekt eller branschorganisationer till fördelning av nya jobb och arbete med mer företagsstrategiska frågor.

 

Text: Rickard Lindholm
Publicerades i Brandsäkert nr 3, 2021
Vill du prenumerera? Läs mer här >


Publicerad: 2021-06-07

Se även