/ Goda råd-blad

Goda råd-blad

Här har vi samlat alla goda råd-blad om brandskydd i hemmet och på fritiden.

goda_rad_3-faskontakter_semko17

 

3-faskontakter/SEMKO17
Du har väl bytt ut dina gamla platta 3-fasuttag och stickproppar? Trots att de förbjöds på 90-talet finns många kvar – och kan vara livsfarliga.
Ladda ner (pdf)


 

Bilvärmare
Lägre bränsleförbrukning, isfria rutor och mindre skadliga utsläpp – en elektrisk bilvärmare gör nytta för både dig, bilen och miljön. Här är några goda råd för att olyckor och brand inte ska uppstå i samband med uppvärmningen.
Ladda ner (pdf)



   Blinkande lysrör
Lysrör som blinkar eller glöder kan starta en brand. Byt därför ut lysrör som är utbrända, blinkande eller har glödande lysrörsändar.
Ladda ner (pdf)
GODA_RAD_flerbostadshus-framsida.jpg

 

Brandskydd i flerbostadshus
Fastighetsägare, bostadsrättsföreningar och hyresgäster kan förebygga brand på många sätt. Se till att säkra utrymningsvägar, ha fungerande brandvarnare och kontrollera brandtekniska installationer.
Ladda ner (pdf)



  Brandskydd i fritidsbåtar
Sommar och båtliv hör för många ihop. Men med båtar följer också brandrisker, den största ombord är när du hanterar brännbara vätskor och gaser.
Ladda ner (pdf)


 

Brandvarnare
Det viktigaste när det handlar om brand är att du blir uppmärksammad i ett tidigt skede så att du hinner agera innan situationen blir farlig. En brandvarnare är en billig livförsäkring.
Ladda ner (pdf)

GODA-RAD_Elbilar   Elbilar
Genom att ladda din elbil rätt minskar risken betydligt för ett eventuellt brandtillbud.
Ladda ner (pdf)


  Elcentraler
Är elcentraler eller proppskåp en brandfara? Oftast inte. Med rätt kunskap och förebyggande åtgärder är elcentraler/proppskåp brandsäkra i hemmet.
Ladda ner (pdf)


  Fritidshus
Brandvarnare, utrymningsplan och handbrandsläckare – glöm inte att brandsäkra ditt fritidshus så blir ledigheten tryggare. Här följer några goda råd för hur du går tillväga.
Ladda ner (pdf)


  Fyrverkerier
Fyrverkerier är kul och festligt om de hanteras på rätt sätt. Det finns över 1000 godkända fyrverkeripjäser att välja bland, här är ett par goda råd hur du väljer och hanterar dem.
Ladda ner (pdf)

GODA_RAD_Förebygg-brand-hemmet-framsida.jpg

 

  Förebygg brand i hemmet
Tre av fyra brandskador inträffar i bostäder. Det bästa sättet att förebygga bränder är bra rutiner, brandskydd och kunskap om hur bränder uppstår.
Ladda ner (pdf)


 

Grillning
Sommar, sol och grillning hör ihop. En kontrollerad eld är trevlig, men kan snabbt leda till brand om den inte sköts rätt. Här är några goda råd för säker grillning.
Ladda ner (pdf)



 

Handbrandsläckare
För dig som ska köpa ny släckare finns det olika benämningarna och klasser som du bör känna till för att kunna göra rätt val.
Ladda ner (pdf)



  Husvagnar
Gasol i husvagnar orsakar flera olyckor varje år. Om du ser över och kontrollerar din gasolutrustning regelbundet undviker du brand och explosion.
Ladda ner (pdf)



  Häststall
Det finns många brandrisker i stall. Här följer några tips om hur du kan förebygga brand i stallet och vad du ska göra om det ändå börjar brinna. 
Ladda ner (pdf)

GODA-RÅD-Jordfelsbrytare.jpg

 

  Jordfelsbrytare
Jordfelsbrytare minskar risken för personskador och elbränder. De är dessutom billiga och enkla att installera. Här är några goda råd innan du väljer typ.
Ladda ner (pdf)


  Köpa eldstad
Innan du skaffar skorsten och eldstad finns det några frågor du bör ställa dig. Ska de användas till trivseleldning eller uppvärmning, värma snabbt eller ska värmen avges hela natten?
Ladda ner (pdf)



  Linolja 
Om du behandlar golv med linolja måste du vara försiktig, eftersom linolja kan självantända. När arbetet är klart ska trasor och penslar behandlas med stor varsamhet.
Ladda ner (pdf)


  Ljus i juletid
Jul är ljusens stora högtid. Tyvärr drabbas många av bränder under julmånaden och orsaken är många gånger de levande ljusen. Ta del av några enkla råd om ljusförnuft i juletid.
Ladda ner (pdf)

GODA_RAD_Skydda-hus-mot-gräs-mark-skogsbränder.png

 

 

Skydda hus i samband med gräs-, mark- och skogsbränder

Under vår och försommar ökar riskerna för markbränder. Torrt fjolårsgräs tar lätt eld och varje år inträffar flera bränder som sprider sig snabbt.
Ladda ner (pdf)

GODA_RAD_Solceller

 

  Solceller
Går du i tankarna att installera solceller på din fastighet? Här kommer några goda råd.
Ladda ner (pdf)


  Sopkärl
Det har blivit allt vanligare med bränder i sopkärl och soprum. Bränderna är ofta anlagda, men uppstår även av het aska, cigarrettglöd eller självantändning.
Ladda ner (pdf)


  Säkerhetsdörrar
Ska du köpa ytterdörr? Det finns en hel del att tänka på eftersom säkerhetsdörrar och brandklassade dörrar testas enligt olika standarder. Vi reder ut begreppen och ger goda råd inför ditt köp.
Ladda ner (pdf)
 

Vedeldning
När du eldar med ved finns det många saker att tänka på. Veden måste vara torr och kapad i lagom stora bitar. Panna och rökkanaler måste vara anpassade för vedeldning.
Ladda ner (pdf)

Se även