/ Nyheter / Brandsäkra ditt nya boende – tips och råd till dig som flyttat hemifrån

Brandsäkra ditt nya boende – tips och råd till dig som flyttat hemifrån

Kvinna står bland flyttkartonger och skriver i ett anteckningsblock
Foto: Pexels

Att kliva in i vuxenlivet och skaffa en egen bostad är ett spännande kapitel i livet. Att flytta ut innebär ett stort ansvar, bland annat över din egen och andras säkerhet. Brandvarnare, släckutrustning och vetskap om hur du ska agera om en brand uppstår kan rädda liv och ditt hem.

Att-göra-listan kan bli lång i samband med en flytt, en viktig aspekt som man bör komma ihåg är att se till att ditt nya hem är brandsäkert. En brandvarnare bör alla ha, i många studentbostäder finns dessa redan monterade. Det rekommenderas att du testar brandvarnaren regelbundet, kontakta fastighetsägaren om du saknar brandvarnare eller om den är trasig.

Brandvarnaren ska placeras i taket och helst mitt i rummet med minst 50 centimeters avstånd från en vägg, andra föremål eller ventilationsöppningar., och gärna nära köket och i anslutning till ditt sovrum så att du vaknar av larmet när du sover.

Hemförsäkring och rätt släckutrustning

Oavsett om du flyttar in i ett studentboende eller ett vanligt boende så är det alltid viktigt att ha en hemförsäkring. Utan försäkring kan du inte få någon ersättning om din bostad skulle skadas av bland annat en brand. Många försäkringsbolag erbjuder ett rabatterat pris på hemförsäkring till studenter.

Vad gäller släckutrustning rekommenderas att man, förutom en brandvarnare, också har en handbrandsläckare och en brandfilt i hemmet. Brandskyddsföreningen rekommenderar en pulversläckare på 6 kilo eftersom den är lätt att använda. Dra ut säkringen och sikta med slangen mot lågornas bas. Tryck sedan ner handtaget och spruta på branden. En brandfilt kan du använda för att kväva mindre bränder. Tänk på att inte kasta filten på branden utan lägg den i stället bestämt över lågorna och tryck med händerna ovanpå filten för att branden ska kvävas helt.

Om det uppstår en mindre brand i ditt hem och du bedömer att du kan släcka den snabbt på egen hand så finns det olika sätt du kan göra det på:

  • Om det brinner i en kastrull ska du lägga på locket eller använda din brandfilt för att kväva branden snabbt. Använd inte vatten för att släcka en brand på spisen eftersom vatten får lågorna att spridas.
  • Brinner det i en elektrisk produkt ska du börja med att dra ur kontakten, därefter kväver du branden med brandfilt eller vatten. Med en pulversläckare kan du släcka branden direkt utan att dra ur kontakten.
  • Om det brinner i någons kläder ska du försöka lägga personen ned och kväva branden med brandfilten. Börja släcka vid huvudet och fortsätt neråt.

Om branden inte går att släcka

Om det handlar om en större okontrollerad brand ska du inte försöka släcka den på egen hand. Brinner det i din bostad ska du ta dig ut direkt, glöm inte att stänga dörren efter dig för att begränsa brandens spridning. Börja med att varna och rädda andra som kan vara i fara. Giftig rök stiger uppåt så ta dig ner under röken – nere vid golvet är det lättare att se och andas. Ta trapporna, inte hissen. Ring 112 och informera om plats, vad som hänt, ifall någon skadats och vem du är som ringer.

Brinner det i ditt lägenhetshus och du möts av en stängd dörr när du utrymmer – öppna den inte utan att först ta reda på om det brinner på andra sidan. Känn på dörren upptill, om den är varm brinner det antagligen innanför. Stanna alltid i din lägenhet om trappuppgången är rökfylld. En lägenhetsdörr kan stå emot en brand i minst 30 minuter och Räddningstjänsten kommer att hjälpa dig ut.

Här kan du läsa mer om hur du hanterar en brand i ditt hem>

Mer information om brandsäkerhet i studentboenden hittar du här >

Publicerad: 2023-08-21

Se även