/ Tidningen Brandsäkert / Arkiv / ”Tillsammans blir vi starka”

”Tillsammans blir vi starka”

Karl-Johan Daleen
Foto: Bertil Herzberg

Karl-Johan Daleen har haft fyra intensiva år som räddningschef. Kalmar växer så det knakar, vilket leder till både mer förebyggande arbete och fler uttryckningar. Något som numera sker under smittsäkra former.

Förra året skulle Brandkonferensen ha anordnats i Kalmar men på grund av coronapandemin flyttades den fram till i år. Även om Brandkonferensen 2021 kommer att genomföras digitalt är Kalmar kommun värdorganisation, och en av de som ingår i programgruppen är räddningschefen Karl-Johan Daleen.

Anmäl dig till Brandkonferensen 2021 – årets viktigaste mötesplats för brand- och säkerhetsfrågor, 19-20 maj >

– Vi har tagit fram ett väldigt innehållsrikt program. Det händer mycket inom räddningstjänsten just nu och det fångar vi upp i programmet på ett bra sätt. Några högintressanta områden är omvärldsläget och hur det påverkar räddningstjänsten samt kommunernas ekonomiska förutsättningar, säger Karl-Johan Daleen.

Han har uppskattat att vara med i programgruppen, det har gett honom möjlighet att samarbeta med kunniga personer runt om i landet.

– Som medarrangör hade vi förstås önskat att vi kunde ha konferensen på plats i Kalmar, men en digital konferens är ändå en bra lösning i nuläget.

Fokus på samverkan

En programpunkt på Brandkonferensen är utvecklingen av en effektivare räddningstjänst med hjälp av samarbeten. Att samarbete är en nyckel till framgång blev bland annat tydligt under den brandhärjade sommaren 2018.

– Vi inledde ett samarbete med flera grannlän. Vi gjorde dagliga prioriteringar regionvis och stöttade varandra. Samarbetet lever kvar, men i mer ordnad form där vi har en strukturerad samverkan över fem län.

I det som nu är Räddningsregion Sydöstra Sverige, RSÖS, ingår Kalmar, Blekinge, Kronoberg, Jönköping och Östergötlands län.

– Den här typen av samverkan bidrar till en mer effektiv räddningstjänst där beslutsvägarna är kortare och vi kan hjälpa varandra vid komplicerade och samtida händelser. Tillsammans blir vi starka.

Intresse sedan barnsben

Det är snart fyra år sedan som Karl-Johan Daleen klev in i rollen som Kalmars räddningschef med ansvar för cirka 120 hel- och deltidsbrandmän och fyra brandstationer. Då var han 33 år och hade innan dess jobbat som chef för brandsskyddsenheten.

– Det är en speciell situation att bli chef för sina kollegor men det har gått jättebra. Mina kollegor är drivna och kompetenta och har gett mig mycket stöd. I och med att jag är relativt ung har jag inte lika mycket erfarenhet som en del andra men det kan också vara en styrka. Jag ser saker med nya ögon och är kanske inte lika färgad av hur man gjort tidigare.

Intresset för säkerhetsfrågor har han haft sedan barnsben. Pappan var officer och efter militärtjänsten hade Karl-Johan Daleen siktet inställt på en karriär inom militären. Men så kom nedskärningarna inom Försvarsmakten.

– Jag tvingades att tänka om och då kändes räddningstjänsten som ett självklart val. Jag är uppväxt i en by med deltidsbrandkår, hörde larmen och såg brandbilarna åka iväg.

Efter att ha utbildat sig till brandingenjör i Luleå fick han jobb på räddningstjänsten i Kalmar. Först som handläggare, för att sedan bli chef för brandskyddsenheten. När hans chef gick i pension sökte han tjänsten som räddningschef.

– Det är ett roligt och meningsfullt jobb. Inom räddningstjänsten får man vara med och bidra utifrån alla perspektiv – från det förebyggande arbetet till uttryckningar vid olyckor och utredningarna efteråt.

Utmanande tider

Kalmar kommun har utvecklats enormt de senaste åren. Det byggs mycket, antalet invånare ökar och besökarna blir fler.

– Det är väldigt intressant att verka i en kommun som utvecklas så snabbt, men det ställer samtidigt också krav på oss som räddningstjänst, både när det gäller det förebyggande arbetet och det operativa. Antalet uttryckningar har till exempel ökat enormt mycket under de senaste 15 åren.

Samtidigt har räddningstjänsten i Kalmar, precis som många andra verksamheter, stått inför en annan utmaning – coronapandemin.

– Pandemin blev mycket mer utdragen än vi hade räknat med och nya rutiner har präglat arbetsvardagen. Vi har bland annat haft besöksstopp på brandstationen och ställt om till digital tillsynsverk samhet. Men det har ändå fungerat bra. Jag är imponerad av hur snabbt våra medarbetare har ställt om.

Text: Jacqueline Fahlander
Publicerades i Brandsäkert nr 2, 2021
Vill du prenumerera? Läs mer här >


Publicerad: 2021-04-29

Se även