/ Tidningen Brandsäkert / Arkiv / Lys upp tillvaron på ett säkert sätt

Lys upp tillvaron på ett säkert sätt

En grill utanför en villa

Marschaller hälsar gästerna välkomna, tända ljus lyser upp bordet och i fönstret hänger julstjärnan. Kring jul passar vi verkligen på att lysa upp tillvaron på alla möjliga vis. Men glöm inte säkerheten.

De flesta bränder hemma orsakade av tända ljus inträffar mellan december och februari. För varje adventssöndag gör räddningstjänsten fler och fler utryckningar och allra flest sker den fjärde advent. Just adventsljusstaken är en stor bov i dramat. Visst är det vackert med mossa, men är det verkligen värt brandrisken? Utnyttja istället din inneboende kreativitet och skapa en alldeles egen och unik adventsljusstake med hjälp av obrännbara material som sten, glas och snäckor. Och självklart ska även ljusstakarna vara gjorda av obrännbart material som smide, keramik, sten eller liknande.

Gör det också till en vana att alltid släcka ljusen när du lämnar rummet. Sätt gärna upp en lapp på insidan av ytterdörren som en extra påminnelse.

Ljus i mörkret

Under julen umgås vi som aldrig förr med släkt och vänner. En välkomnande marschall eller två, självklart placerade utomhus, får ofta sätta stämningen för kvällen.  Använd gärna en snygg marschallhållare och marschallskydd och flytta aldrig på en varm brinnande marschall. När det är dags att släcka kväv lågan med en plåt, ett lock eller liknande. Använd aldrig vatten eller snö eftersom det heta innehållet då kan slungas upp explosionsartat vilket kan leda till både bränder och brännskador.

Att pynta både ute och inne med elektriska adventsljusstakar, julstjärnor och ljusslingor av alla möjliga slag blir allt populärare. Men en dålig sladd eller kontakt kan orsaka kortslutning. Kolla därför alltid att sladdar och kontakter är hela innan du börjar pynta och använd enbart ljusslingor för utomhusbruk på balkongen eller i trädgården.

Se också till lamporna till belysningen har det watt-tal som rekommenderas. Använd alltid strömbrytaren eller dra ur sladden när du släcker för kvällen. Detta eftersom en lampa som bara delvis skruvas ur kan orsaka kortslutning.

Text: Karin Wandrell


Publicerad: 2017-12-15

Se även