/ Tidningen Brandsäkert / Arkiv / Enkelt steg från papper till mobil

Enkelt steg från papper till mobil

Niklas Persson och en bild på ingången till Sahlgrenska Universitetssjukhuset samt en bild på ett digitalt certifikat i Heta Arbeten-appen
Mölndals sjukhus. Foto: Marie Ullnert

Niklas Persson på Västfastigheter är en av dem som använder APP Heta Arbeten® och skriver digitala tillstånd. Han ser bara fördelar med att ta det digitala steget – och har inspirerat andra att prova.

Antalet företag som använder APP Heta Arbeten® och den digitala tillstånd- och kontrollistan ökar varje månad. En av dem som har tagit det digitala steget och upplevt fördelarna är Niklas Persson, drifttekniker med ansvar för brandskydd och säkerhet på Västfastigheter.

– Jag förstår att vissa personer kan känna att det är en tröskel att ta sig över, men till dem kan jag bara säga: Prova! Igenkänningsgraden från pappersversionen till den digitala varianten är hög, så du kommer snabbt att förstå hur det fungerar. Det är väldigt behändigt att ha allt samlat i mobilen, säger Niklas Persson, och fortsätter:

– Systemet med den digitala tillståndsgivningen är dessutom uppbyggt så att man måste fylla i en sak innan man kan gå vidare till nästa steg, vilket gör att man inte behöver oroa sig för att göra fel.

Unik miljö

Västfastigheter är en del av Västra Götalandsregionen och bygger, utvecklar och förvaltar fastigheter som ägs av regionen. 2019 började Niklas Persson arbeta som drifttekniker på Västfastigheter och Sahlgrenska universitetssjukhuset, som har verksamhet på flera platser i Göteborgsområdet. Först jobbade han på den största verksamheten, Sahlgrenska sjukhuset, men numera är Mölndals sjukhus hans arbetsplats.

– Här utförs olika typer av heta arbeten regelbundet, ibland av kollegor till mig men oftast av entreprenörer. Det kan handla om nybyggnation eller utbyggnation, men också om renoveringsarbeten i allt ifrån kulvertar till befintliga vårdavdelningar, berättar Niklas Persson. Som tillståndsansvarig för heta arbeten på tillfällig arbetsplats känner han ett särskilt ansvar.

– Det är alltid ett stort och viktigt ansvar att vara tillståndsansvarig, men det blir ändå en extra tyngd när du arbetar på en plats som har en viktig samhällsfunktion och där det vistas sårbara människor.

Uppskattade funktioner

När Niklas Persson skriver tillstånd är han alltid noggrann med att läsa igenom allt högt för hetarbetaren och att visa runt på platsen.

– Det får aldrig bli slentrianmässigt, så att man bara fyller i uppgifterna utan att ha en ordentlig genomgång. Då tror jag att risken för olyckor blir betydligt större, säger han.

Många gånger har han jobbat med entreprenörer som inte har använt den digitala tillstånd- och kontrollistan tidigare.

– De kan ha hört talas om den men inte provat själva än. Så när jag har skrivit tillståndet digitalt blir det första gången de provar och jag har upplevt en väldigt positiv respons. Framför allt uppskattar de att få all information samlad på ett ställe och att den är lättillgänglig under arbetets gång, säger Niklas Persson, och fortsätter:

– Många tycker också att det är bra med möjligheten att få notiser i mobilen när tillståndet startas och avslutas. Då vet hetarbetaren med trygghet att han eller hon har avslutat sitt ansvar. För mig som tillståndsansvarig är det också bra att ha koll i realtid på när tillståndet avslutats och det är dags att återställa eventuella brandskyddssystem som har varit avstängda under tiden som arbetet har pågått.

Heta Arbeten®

Text: Josefin Svenberg
Publicerades i Brandsäkert nr 4, 2021
Vill du prenumerera? Läs mer här >


Publicerad: 2021-09-27

Se även