/ “Rekommenderar absolut utbildningen till riskingenjörer och underwriters”

“Rekommenderar absolut utbildningen till riskingenjörer och underwriters”

Josef Brandt

Att göra riskanalyser hos företag kräver en bred kunskap inom både brand och byggnadstekniskt brandskydd. De första tre blocken i utbildningen Brandskyddsledare gav Josef Brandt precis rätt kunskaper för att kunna utföra sitt jobb som riskingenjör. ”Det var en väldigt bred utbildning som gett mig riktigt bra redskap för att kunna utföra mitt arbete på bästa sätt”, säger han.

En ny omgång av utbildningen Brandskyddsledare startar i oktober. Läs mer här >

I sitt arbete som riskingenjör åker Josef Brandt ut till olika företag för att göra riskanalyser. 

– Ibland gör jag besök för att skapa en bild av hur riskerna ser ut inför ett tecknande av försäkring och ibland handlar det om att hjälpa våra kunder i deras strategiska skadeförebyggande arbete. Jag ger då tips på vad företaget kan göra för att minska riskerna för exempelvis brand eller större avbrott i produktionen, berättar Josef. 

Jobbet är varierande och kräver en bred kunskap inom riskanalys, då Josef ska kunna skapa sig en bild av eventuella risker oavsett bransch som företaget verkar inom. 

– Jag besöker allt från skolor och kontor till fabriker inom plastindustrin och mekaniska verkstäder. Det är ett väldigt roligt jobb och jag utvecklas och lär mig nya saker varje dag, säger han.

Såg fram emot utbildningen 

Josef har precis avslutat utbildningen Brandskyddsledare, Block 1–3, hos Brandskyddsföreningen. Utbildningen är obligatorisk för alla som ska jobba som riskingenjörer hos försäkringsbolaget Länsförsäkringar Västerbotten, där Josef arbetar. 

– Utbildningen ingår i min introduktion och är ett krav för att jag ska bli auktoriserad för jobbet. Under det första 1,5 året måste jag gå flera utbildningar som ger mig en bred grund kunskapsmässigt samt göra praktik.

Han såg fram emot att lära sig mer om just brand. 

– Jag hade höga förväntningar på utbildningen Brandskyddsledare. Jag har tidigare jobbat inom byggbranschen som konstruktör och projektledare och berört ämnet brand, men jag hade ingen egentlig kunskap inom det. Brand är den absolut viktigaste delen inom mitt yrke, det är bränder som orsakar de stora skadorna och avbrotten, förklarar Josef.

Både teori och praktik 

Varje block i utbildningen är en vecka långt och därtill ska visst eget arbete utföras, som förberedelseuppgifter och egna studier. Deltagarna får kunskap inom grunder och risker inom brand, byggnadstekniskt brandskydd och en fördjupning i riskhantering brand. 

– Utbildningen var väldigt bred och jag känner att den både berörde många områden samtidigt som den gick in på djupet i väl utvalda ämnen. Vi varvade teori med gruppuppgifter och vi hade även praktiska övningar då vi fick besöka räddningstjänsten och verkligen träna på brand och lösa problem praktiskt. Det var en väldigt bra balans mellan teori och praktik. 

En stor del av utbildningen hölls på distans och Josef tycker det fungerade bra. 

– Brandskyddsföreningen bistod med en it-tekniker som såg till att allt det digitala fungerade och det blir enklare att kombinera utbildningen med övriga vardagen när det genomförs digitalt. 

Utbildningen gav en bra grund 

Deltagarna på utbildningen kom från olika branscher vilket enligt Josef gav många intressanta diskussioner. 

– Lärarna är ledande i Sverige inom sitt område och var väldigt duktiga på att fånga upp exempel från deltagarnas vardag, vilket gav många intressanta samtal. Det är väldigt mycket som ska hinnas med på relativt få dagar, så för mig var utmaningen att kunna ta in all information som vi fick. Men litteraturen som hörde till utbildningen var riktigt bra och den kan jag även fortsättningsvis använda för att själv fördjupa mig inom något område eller uppdatera mig kring det vi gick igenom, berättar Josef. 

Josef är väldigt nöjd med utbildningen och känner att han har fått en riktigt bra grund att utgå ifrån när det gäller brand och riskhantering. 

– Jag har fått en bred kunskap om väldigt mycket. Jag skulle absolut rekommendera utbildningen till andra riskingenjörer och underwriters. Fortsättningsvis kommer jag att vidareutbilda mig, jag har redan gått en extra kurs hos Brandskyddsföreningen och håller utkik efter ytterligare utbildningar som kan passa mig. Sedan abonnerar jag på Brandskyddsguiden, där kan jag alltid söka efter aktuell information. 

Läs mer om utbildningen

Text: Sara Schröder

Publicerad: 2022-05-04

Se även