/ Program Seminarium Brandlarm & Släcksystem

Program Seminarium Brandlarm & Släcksystem 2023

Tisdag 26 september Brandlarm

10:30 Välkommen och inledning

Tomas Åberg, Expert aktiva brandskyddssystem, Brandskyddsföreningen

10:40 Hur ser framtiden ut för brandlarm i Sverige?

Utvecklas regelverket utifrån verkligheten eller tvärtom?
Regelverket för brandlarm har under årens lopp utvecklats från att vara ett rent egendomsskydd till att, i många fall, vara den centrala styrutrustningen i en byggnads brandskyddssystem med krav på hög tillförlitlighet och säkerhet. Hur har då regelverket hängt med i den utvecklingen? Är det ett stöd för alla i utformningen av brandlarmet eller finns det en utvecklingspotential?
Vi som arbetar med brandlarm har olika tekniska bakgrunder med allt ifrån en kravställare som vet att en larmknapp är röd men inte så mycket mer, brandskyddskonsulten som dimensionerat brandskyddet och utrymningssäkerheten men som inte har någon koll på brandlarmsreglerna, projektören och installatören som kan varje liten detalj i installationen och programmeringen men som bara känner till att kabelgenomföringar måste brandtätas i vissa väggar, till besiktningsmannen som försöker förstå syftet med brandlarmet så att de kan avgöra om installationen är korrekt utförd eller inte. Hur kan vi skapa en samsyn och förståelse mellan alla inblandade parter så att alla vet vilket syfte brandlarmet har och hur det ska vara utformat? Vi blickar framåt och öppnar våra sinnen för 110:9.

Lars Hellman, Gruppchef/Brandkonsult, Brandskyddslaget AB

11:10 Uppstyrning av brandstyrningar – förslag till stomme i ny SBF-rekommendation om styrningar vid brand

Styrningar av brandfunktioner kan utformas på många olika sätt, med olika säkerhetsnivå och redundans mot felfunktion. Som stöd för att välja lämplig säkerhetsnivå och utformning har Brandskyddsföreningen för avsikt att ge ut en rekommendation för styrningar av brandfunktioner. Nils Olsson på Bengt Dahlgren Brand & Risk har utarbetat en stomme som ska ligga till grund för vidare arbete. Stommen innehåller bland annat BBRs krav på styrningar, angreppssätt för val av lämplig säkerhetsnivå, lämpliga risknivåer, funktioner och felkällor som behöver beaktas, komponenter, funktionsprovning, förvaltning, dokumentation mm, vilket kommer att presenteras i Nils föredrag.

Nils Olsson, Brandingenjör och utvecklingsansvarig, Bengt Dahlgren

11:40-13:00 Lunch

13:00 Statusrapport om teknikskiftet från 2G och 3G

De svenska operatörerna har sedan några år tillbaka påbörjat nedstängningen av 3G näten och 2G näten stängs under slutet av 2025. Många utrustningar, larmanläggningar, hisstelefoner, personlarm och många fler saker är idag uppkopplade via mobilnäten. Vissa har bara mobilnäten som backup kommunikation medan andra är helt beroende av kommunikationen. Men har vi koll på vilka utrustningar som bara klarar 2G och 3G tekniken? Vad händer när näten släcks ned och vad kan vi göra för att hindra att teknikskiftet drabbar oss? När släcks näten egentligen av?

Tommy Ljunggren, Talesperson EMF & Sakkunnig 2G/3G teknikskiftet på TechSverige 

13:30 De nya byggreglerna – hot eller möjlighet?

Nya byggregler kommer att träda i kraft den 1 juli 2024. Det är den största förändringen av byggreglerna på flera årtionden. Vad är de stora förändringarna och hur kommer det att påverka brandskyddet i Sverige? Vi kommer också att göra nedslag i vad brandbranschens aktörer tycker om förslaget.

Ville Bexander, Brandingenjör, expert byggnadstekniskt brandskydd, Brandskyddsföreningen

14:00 Fika

14:30 Elektrifiering för en hållbar framtid

Vilka är de nya tekniska lösningarna som ger rätt förutsättningar för fastigheter, infrastruktur och samhälle att ställa om till mer klimatsmarta och hållbara system? Vad innebär det att arbeta med Digitala tvillingar? Och hur kan optimering och flexibilitet hjälpa oss skapa mer lönsamma lösningar som också ger ett lägre klimatavtryck?

Andreas Finnstedt, Country Director, Siemens

15:00 Brandsäkerhet för Litium-jon batterier. Vad kan hända och hur ska man tänka?

Tillväxten av laddningsbara produkter som e-cyklar, elbilar, datorer och mobiltelefoner, alla drivna av lithium-jon batterier ökar. Dessa batterier för dock med sig nya utmaningar, särskilt kring frågan vad som kan hända vid brand och hur man ska tänka ur ett säkerhetsperspektiv. Lägger vi dessutom till större applikationer, som Energy Storage Systems och Batteriproduktion, ökar utmaningarna avsevärt.
Presentationen ger oss insikter om hur batteribränder utvecklas och fortskrider, samt vilka försiktighetsåtgärder som ska vidtas vid hantering av dem. För att öka förståelsen om vad som kan hända och hur man ska tänka vid ett event kommer vi genom filmklipp se exempel av verkliga batteribränder vid Siemens labbmiljöer i Schweiz.

Emelie Emanuelsson, Global Produktchef inom Brandsäkerhet för Indutriella Applikationer, Siemens

15:45 Avslutning och sammanfattning

Tomas Åberg, Expert aktiva brandskyddssystem, Brandskyddsföreningen

16:00 Mingel

18:00 Middag

Onsdag 27 september Släcksystem

09:00 Välkommen och inledning

Tomas Åberg, Expert aktiva brandskyddssystem, Brandskyddsföreningen 

09:10 Länsförsäkringars utökade krav på brandskydd för höga träbyggnader

För att minska framtida skadekostnader och negativ miljöpåverkan ställer Länsförsäkringar högre krav på egendomsskydd än lagstiftningen för träbyggnader med fyra eller fler våningsplan. Ett av kraven är släcksystem som bör tillämpas redan i projekteringsskedet vid uppförande eller ändring av byggnad. För att uppnå lämplig skyddsnivå och undvika oavsiktlig utlösning av släcksystem kan innovativa lösningar behövas där ni som experter inbjuds till dialog.

Helena Klasson, Brand- och riskingenjör, LF Norbotten

Sprinkler i höga träbyggnader

Presentation av hur man löste sprinkler och trycksatta stigarledningar i Sara Kulturhus. Nordens högsta träbyggnad.
Vilka krav ställer sprinklerregler, BBR och försäkringsbolagen på höga träbyggnader?
Erfarenheter och vad man särskilt bör tänka på?
Vilka är de största riskerna?
Reflektioner: Hänger våra regelverk med i utvecklingen?
Uppnår vi ett säkert brandskydd i våra träbyggnader?

Tomas Farestveit, Senior handläggare, Behörig Ingenjör Sprinkler, Nordiska Brand

10:00 Hur smart kan sprinklersystemet bli?

Våra kylskåp pratar direkt med livsmedelsbutikerna men våra sprinklersystem kan bara skicka iväg alfabetets två första bokstäver, vad finns egentligen för möjligheter att koppla upp och göra våra sprinklersystem smarta?

Erik Olsson, COO Installation/Service BST-Gruppen , BST Brandskyddsteamet AB

10:20 Fika

10:40 Skumsläckning och PFAS – Utmaningar vid byte till fluorinfria skum

De nya reglerna avseende PFAS (Poly- och perfluorerade alkylsubstanser) resulterar i krav att byta ut de traditionella AFFF-skummen. Anläggningar där utbyte behöver ske står inför utmaningar hur de ska ersätta det befintliga skummet och hur dekontaminering kan ske. De nya fluorinfria skummen har andra egenskaper än de traditionella AFFF skummen och potentiellt krävs det stora förändringar i den befintliga installationen. Presentationen diskuterar möjligheter, utmaningar och praktiska erfarenheter vid utbyte av de traditionella skummen.

Martin Nilsson, Tekn. Lic. Brandteknik, Brandingenjör, Zurich

11:10 Tillsyn av LSO

Fredrik Lovén delar med sig av sina erfarenheter av bedömning vid LSO-tillsyn. Hur bedöms anläggningsskötaren hantera sitt uppdrag? Räddningstjänstens syn på avvikelser? Räddningstjänstens syn på besiktningsmannens arbete och användning av revisionsbesiktningsprotokoll som underlag vid förelägganden. När blir ett brandlarm/sprinkleranläggning en så kallad myndighetsanläggning?

Fredrik Lovén, Brandingenjör på Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund

11:40-12:50 Lunch

12:50 Nytt regelverk kökssläcksystem

Johanna Blomberg, Brandingenjör samt besiktningsman brandlarm och sprinkler, SF Brandskyddskontroll AB

13:20 Jämförande sprinklerförsök med bensin- och elbilar 

Inom ramen för LASH FIRE-projektet har RISE genomfört fyra försök för att jämföra effektiviteten för ett sprinklersystem (’drencher’-system) på fartyg vid en brand i bensin- och elbilar. Resultaten visar att brandförloppen är delvis olika men att dagens dimensionering kontrollerar en brand.

Magnus Arvidson, Brandingenjör LTH, RISE

14:05 Fika

14:30 AutoStore Testing for the Future

Cube Storage Automation is relatively new to the marked. It all started in the 1990's based on the idea of technical director Ingvar Hognaland. He recognized that there is too much air in traditional warehouses, why not store the goods like a Rubik’s cube? Based on this idea, the AutoStore system was created.
This dense storage system, where goods are stored in open top containers have raised questions about how to properly protect it against fire and how fire fighters can access the grid and reach the seat of the fire. AutoStore has chosen a scientific approach to answer these questions, by researching and understanding the fire development and the means to suppress a fire.
Since 2009 AutoStore has conducted more than 100-individual small-, intermediate- and large-scale fire tests, with different fire protection approaches, such as foam, hypoxic air, and ceiling-level sprinklers. The fire tests have been conducted at the research laboratories RISE Research Institute of Sweden (RISE) and Underwriters Laboratories Inc. (UL) in the US. Based on the results, valid fire protection measures for a AutoStore system have been developed

Ingunn Haraldseid, Product Manager Safety, Autostore
Charlotte Eksryd, Element Logic

15:00 Avslutning och sammanfattning

Tomas Åberg, Expert aktiva brandskyddssystem, Brandskyddsföreningen

Se även