/ Press / Pressmeddelande / Tre av fyra svenskar testar sin brandvarnare för sällan

Tre av fyra svenskar testar sin brandvarnare för sällan

2017-02-28. Endast var fjärde svensk, 27 procent, följer rekommendationerna och testar sin brandvarnare tillräckligt ofta – det visar en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Brandskyddsföreningen. Risken är stor att brandvarnaren inte larmar den dagen en brand uppstår.

– Tyvärr testar svenskarna sina brandvarnare för sällan. Varje år brinner det i uppskattningsvis 25 000 bostäder i Sverige. I många fall upptäcks dessa bränder i tid och branden kan släckas av de boende själva. Brandvarnaren är väsentlig för att bränder ska upptäckas i tid. Det är därför ett allvarligt säkerhetsproblem att var tionde brandvarnare troligen inte fungerar. Risken är att många känner en falsk trygghet, säger Hans Andersson, brandingenjör på Brandskyddsföreningen.

Vid cirka 6 000 tillfällen årligen hanteras inte branden av de boende själva och räddningstjänsten larmas.

I Sverige finns ungefär fyra miljoner brandvarnare. Uppskattningsvis var tionde, 400 000 stycken, fungerar inte – ofta på grund av ett uttjänt batteri. Den som vill vara säker på att ha en fungerande brandvarnare rekommenderas att testa den minst en gång i månaden.

Den nya Sifo-undersökningen visar att 27 procent av svenskarna har testat sina brandvarnare under den senaste månaden. 17 procent svarar att de inte har testat sina brandvarnare under det senaste året, medan sex procent aldrig har testat dem över huvud taget.  Tre procent av svenskarna saknar brandvarnare.

– Det kan låta överdrivet att testa brandvarnaren en gång i månaden, men allt man behöver göra är att trycka på en knapp. Att ha en fungerande brandvarnare hemma är en av de bästa försäkringar som finns, säger Hans Andersson.

De vanligaste brandorsakerna i Sverige är glömd spis och soteld i skorsten. På www.skyddadigmotbrand.se kan man enkelt registrera sig för en gratis sms-påminnelse om att testa sin brandvarnare.

Om undersökningen

Den webbaserade undersökningen genomfördes av Sifo under perioden 6–19 december 2016. 2 301 svenskar svarade på frågan, med följande resultat:

När testade du senast din/dina brandvarnare?

För en månad sedan eller mindre: 27 procent

För mellan en månad och ett år sedan: 43 procent

Det var mer än ett år sedan: 17 procent

Det var mer en fem år sedan: 1 procent

Jag har aldrig testat mina brandvarnare: 6 procent       

Jag har ingen brandvarnare: 3 procent

Tveksam, vet ej: 4 procent

Brandskyddsföreningens bästa brandvarnartips

  1. Anpassa antalet brandvarnare efter hur du bor. Ha gärna en i köket och en i sovrummet – och alltid minst en per våning.
  2. Se till att dina brandvarnare har standardmärkningen SS-EN 14604.
  3. Testa brandvarnarna en gång i månaden, och varje gång du har varit hemifrån en längre tid.
  4. Byt batteri årligen, oavsett om brandvarnaren piper eller ej. Ha alltid extra batterier hemma.
  5. Glöm inte brandvarnare i stugan och båten – och ta gärna med en resebrandvarnare på resan.

Kontakt

Hans Andersson, brandingenjör, Brandskyddsföreningen, 08-588 474 17