/ Press / Pressmeddelanden / Testa brandvarnaren på Brandvarnardagen 1 december

Testa brandvarnaren på Brandvarnardagen 1 december

Kvinna testar brandvarnare i taket genom att trycka på en knapp

Bostadsbränder är vanligare än man tror och vid den här tiden på året brinner det som mest. Varje år inträffar cirka 24 000 bränder i bostäder. När människor omkommer i bränder saknas fungerande brandvarnare i majoriteten av fallen. Den 1 december är det Brandvarnardagen och Brandskyddsföreningen uppmanar alla att testa sin brandvarnare. En brandvarnare är en billig livförsäkring som räddar liv.

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) undersökning från 2022 har 96 procent av svenska hushåll minst en brandvarnare och av dessa fungerar 94 procent. Enligt Statistikmyndigheten SCB fanns det den 31 december 2023 totalt 4 932 000 hushåll i Sverige, det innebär att nästan 200 000 hushåll saknar brandvarnare.

Därför är Brandvarnardagen viktig. Den infaller den 1 december varje år och syftar till att uppmärksamma vikten av fungerande brandvarnare i hemmet och påminna om att det är en enkel och billig livförsäkring.

– En brandvarnare är viktig eftersom bränder ofta inträffar när vi är som mest sårbara – när vi sover. Under sömnen reagerar vi inte på rök eller låga och det är här brandvarnarens betydelse blir livsavgörande, säger Lars Brodin, brandingenjör på Brandskyddsföreningen.

En fungerande brandvarnare upptäcker rök tidigt och varnar innan situationen eskalerar. Statistik visar att hem utan fungerande brandvarnare har betydligt högre dödlighet vid bränder.

Enligt Brandskyddsföreningens riktlinjer bör varje våningsplan i bostaden ha minst en brandvarnare. I större bostäder, där avståndet mellan brandvarnarna inte bör överstiga 12 meter, rekommenderas seriekopplade brandvarnare. Detta innebär att om en varnare larmar, så larmar alla. På så sätt säkerställs att larmet hörs i hela hemmet.

Placeringen av brandvarnaren kan vara skillnaden mellan liv och död.

Här är några riktlinjer:

  • Takmontering: Placera brandvarnaren i taket, helst mitt i rummet och minst 50 centimeter från väggen.
  • I närheten av sovrum: För att vakna om larmet går, placera brandvarnaren i eller nära sovrum. Tänk dock på att stängda dörrar kan dämpa larmet.
  • Undvik direkt kök och badrum: Bränder börjar ofta i köket, så en brandvarnare nära köket är viktig. Men undvik att placera den i själva köket eller badrummet där fukt och matos kan orsaka falsklarm.
  • Alternativ placering: Om takmontering inte är möjlig, kan brandvarnaren monteras på vägg, cirka 15 centimeter från taket, även om detta kan fördröja larmet.

Det är också viktigt att kontrollera brandvarnaren regelbundet. Kontrollen görs genom att trycka på testknappen minst en gång i månaden, samt efter batteribyten eller en längre semester. Om inget larm hörs så behöver batteriet, eller hela brandvarnaren, bytas.

– Byt batterier i tid. När batteriet börjar ta slut, avger brandvarnaren en kort signal ungefär en gång per minut. Ha alltid ett extra batteri hemma så att du kan byta direkt. Och glöm inte att rengöra varnaren. Smutsiga brandvarnare blir känsligare och kan larma utan anledning. Dammsug med en mjuk borste och torka av med en lätt fuktad trasa minst en gång per år, säger Lars Brodin.

Idag är det också möjligt att koppla brandvarnare till smarta hem system, som skickar larm till mobilen om personen inte är hemma. Det är också viktigt att kontrollera att brandvarnaren är CE-märkt och uppfyller standarden SS-EN 14604.

Gratis SMS-påminnelse för test av brandvarnaren

På MSB:s webbplats finns dessutom en SMS-tjänst för att få en påminnelse att testa sin brandvarnare. Registrera dig på MSB.se.

Kontakt

Camilla Carlsson
Kommunikations- och marknadschef
Brandskyddsföreningen
Tel: 070-292 22 11
Mail: camilla.carlsson@brandskyddsforeningen.se

Lars Brodin
Brandingenjör,
Brandskyddsföreningen
Tel: 08-588 474 16
Mail: lars.brodin@brandskyddsforeningen.se


Publicerad: 2024-11-29

×