/ Press / Pressmeddelanden / Så grillar du säkert i sommar– brandingenjörens bästa tips

Så grillar du säkert i sommar– brandingenjörens bästa tips

Att njuta av sommaren med mat från grillen hör till – men med öppen eld och varmt kol följer också en ökad brandrisk. Varje år inträffar olyckor som hade kunnat undvikas med några enkla försiktighetsåtgärder. Här delar Brandskyddsföreningens expert Lars Brodin sina bästa tips för en trygg och njutbar grillsäsong.

Sommarsäsongen är här och med den kommer doften av grillat från trädgårdar, parker och klippor. Samtidigt som grillar tänds på tusentals platser runt om i landet ökar också risken för bränder. Varje år brännskadas många personer i samband med grillning, helt i onödan.

– Många tänker att ”det här har jag gjort tusen gånger”, men det är just den vanan som kan göra att man slarvar. En glöd som hamnar i torrt gräs eller en engångsgrill som inte släcks ordentligt kan snabbt få allvarliga konsekvenser, säger Lars Brodin, expert systematiskt brandskyddsarbete på Brandskyddsföreningen.

Olika typer ger olika risk

Det är olika brandrisk beroende på om man använder en kol- eller gasolgrill. När det kommer till gasolgrillar är det viktigt att följa tillverkarens anvisningar och kontrollera kopplingar och ventiler så de är täta och hela. När det gäller kolgrillar är det extra viktigt att vara vaksam på gnistor som kan flyga iväg och att tända grillen med rätt hjälpmedel. 

– Använd aldrig någon annan vätska än tändvätska när du grillar med kol. Vätskan kan få elden att sprida sig via ångorna och du ska aldrig spruta sådant direkt på elden, det kan göra att hela flaskan fattar eld eller exploderar, varnar Lars Brodin.

Förvara gasolflaskorna rätt 

Om gasolgrillen eller klotgrillen har lock som läggs på behöver man inte vara lika vaksam när det är färdiggrillat. Men är grillen öppen är det viktigt att se till att den verkligen är släckt innan man går därifrån. Det är även bra att alltid ha en hink med vatten i närheten, om oturen skulle vara framme.

– MSB har tagit fram en bra broschyr om vad du bör tänka på när det kommer till hantering av gasol i fritidshus. Bland annat ska flaskorna förvaras stående i ett väl ventilerat förråd som är åtskilt från bostadshuset, fortsätter Lars Brodin. 

Håll koll på eldningsförbud 

På Brandskyddsföreningens hemsida finns det många bra tips kring brandsäkerhet vid grillning.

– Grillning ska vara en trevlig sommaraktivitet och med lite förberedelser och genom att tänka efter före kan det vara precis det. Ett tips är att ladda ner appen ”Brandrisk ute” från MSB. Den ger information om när det är eldningsförbud och vad ni bör tänka på när ni grillar, avslutar Lars Brodin.

Checklista – expertens bästa grilltips 

  • Grilla med avstånd 
    Ställ grillen minst en meter från byggnader eller träd. Undvik att grilla i närheten av torrt gräs, buskar eller andra lättantändliga material. 
  • Använd rätt underlag 
    Placera grillen på ett stadigt, obrännbart underlag som sten, grus eller betong – inte direkt på trätrall eller gräs. 
  • Lämna aldrig grillen obevakad 
    Oavsett om du använder kol, gasol eller engångsgrill – lämna den aldrig tänd utan tillsyn. En liten gnista eller en omkullvält grill kan snabbt starta en brand. 
  • Släck helt – särskilt engångsgrillar 
    Engångsgrillar ska släckas med vatten och svalna helt innan de slängs. De får aldrig lämnas i naturen eller kastas i vanliga sopkärl direkt efter användning. 
  • Ha släckutrustning nära till hands 
    En hink med vatten, en trädgårdsslang eller en brandsläckare bör alltid finnas i närheten när du grillar – särskilt vid torrt väder eller grillning i naturen.


Publicerad: 2025-07-21

×