/ Press / Pressmeddelanden / Kommentar med anledning av SHK:s rapport om Oceanabranden: Brandsäkerhet viktigt vid elektrosvetsning

Kommentar med anledning av SHK:s rapport om Oceanabranden: Brandsäkerhet viktigt vid elektrosvetsning

Branden på Oceana vattenvärld i Göteborg 2024

Statens haverikommission har idag släppt en delrapport om branden i Oceana, där arbetet med elektrosvetsning pekas ut som en sannolik brandorsak. Elektrosvetsning, även kallad elmuffsvetsning, är en teknik som används för att sammanfoga rör och andra komponenter, vanligtvis av plastmaterial som polyeten och polypropen.

– Sedan 2023 är metoden förtydligad i säkerhetsreglerna för brandfarliga heta arbeten på tillfällig arbetsplats, och samma regler gäller som för övrig svetsning. Arbetsmomentet ska hanteras som en risk som kan leda till brand, säger Tobias Thrysén, expert brandsäkerhet på Brandskyddsföreningen. 

Ansvaret för brandskydd på byggarbetsplats vilar på byggherren, eftersom denne är försäkringstagare, och måste vara insatt i vilka lagar som gäller och vilka regler försäkringsbolagen har satt upp.

– Byggherren kan delegera arbetsuppgifter, som tillståndsansvarig vid heta arbeten, men inte ansvaret för brandsäkerhetsfrågor. Byggherren måste samordna och leda brandsäkerhetsarbetet, säger Tobias Thrysén.

Vid arbete med elektrosvetsning ska en bedömning göras om momentet kan leda till brand eller inte. Kan det leda till brand ska åtgärder ha vidtagits för att snabbt kunna släcka den.  

– Det faktum att det på byggarbetsplatser arbetar många olika underentreprenörer parallellt skapar också särskilda utmaningar jämfört med en vanlig arbetsplats där det bara finns en arbetsgivare. Men precis som på andra arbetsplatser behöver arbetet kring brandskydd på en byggarbetsplats ske systematiskt och för att ha ett robust brandskydd som även skyddar egendomen kan ambitionsnivån behöva ställas högre, säger Lars Brodin, expert på systematiskt brandskyddsarbete på Brandskyddsföreningen. 

Brandfarliga heta arbeten på tillfällig arbetsplats 

Heta arbeten är ett samlingsbegrepp för arbeten med verktyg eller utrustning som avger värme eller gnistor, till exempel svetsaggregat och gasolbrännare. Dessa verktyg och utrustningar har orsakat många bränder. Därför beslutade sig försäkringsbolagen på 1990-talet för att, i samarbete med Brandskyddsföreningen, försöka vända utvecklingen och minska antalet skador. Resultatet blev gemensamma säkerhetsregler för brandfarliga heta arbeten på tillfällig arbetsplats. De skärpta reglerna infördes i försäkringsvillkoren vilket innebar att försäkringsbolagen kan göra avdrag i skadeersättningen om inte säkerhetsreglerna följs. 

Säkerhetsregler för brandfarliga heta arbeten på tillfällig arbetsplats, SBF 506:1, började gälla 1 januari 2023 och är framtagen av Brandskyddsföreningen i samarbete med konceptägare, representanter från branschen, branschföreningar, försäkringsbolag, byggbolag och entreprenörer, byggherrar och fastighetsägare. 

Läs mer på hetaarbeten.se

Presskontakt

Camilla Carlsson, pressansvarig, 070-292 22 11
camilla.carlsson@brandskyddsforeningen.se 


Publicerad: 2024-09-27

×