/ Press / Pressmeddelanden / Ny satsning i Södermanland ska stärka civil beredskap

Ny satsning i Södermanland ska stärka civil beredskap

Två män med CIP-västar hjälper kvinna på brygga

Den 10 maj presenterades det nya initiativet för civila insatser vid olycka och bränder. Södermanland tar nu plats som ett av pilotlänen i den nationella satsningen. Arbetet med Civila insatspersoner (CIP), som görs av Brandskyddsföreningen, Västra Sörmland räddningstjänst och LF Sörmland, är ett viktigt steg för att ge frivilliga i hela landet utbildning och utrustning. På så sätt kan fler snabbt vara på plats vid olyckor eller katastrofer och hjälpa till innan räddningstjänsten anländer. Först ut att införa initiativet är Katrineholm.

– Vi tror att det här kommer att bidra till ökad trygghet för våra invånare, och samtidigt inspirera fler att engagera sig som Civila insatspersoner. Initiativet stärker inte bara räddningstjänsten – det bygger också gemenskap och en starkare beredskap i samhället, säger Henrik Ifvarsson, Styrkeledare funktion räddning, Västra Sörmlands Räddningstjänst.

Civil insatsperson (CIP) är en frivillig som tack vare larm från SOS Alarm snabbt kan vara på plats vid en olycka eller krissituation för att hantera bränder, hjärtstopp, trafikolycka och andra kriser. Styrkan ligger i den lokala närvaron och att personer får utrustning och utbildning som skapar förmåga att snabbt vara på plats. Civila insatspersoner kompletterar räddningstjänsten i situationer där samhällets resurser har lång framkörningstid, eller där det av andra skäl är svårt att snabbt genomföra en effektiv insats. Dessutom är Civila insatspersoner försäkrade under sina uppdrag, en förutsättning för att uppdraget ska kunna utföras på ett tryggt och ansvarsfullt sätt.

– Initiativet är särskilt viktigt i glesbygden, där det ibland kan ta tid innan räddningstjänsten är på plats. Det känns som ett oerhört viktigt och meningsfullt projekt och vi är glada över att vara en del av det, säger Andreas Falhlstedt, chef Affär och marknad för LF Sörmland. 

Initiativet presenterades vid en pressträff på Safiren Konferenscenter i Katrineholm där representanter från Brandskyddsföreningen, Västra Sörmlands räddningstjänst och LF Sörmland medverkade. 

Eliot Lundby Wieslander, chef Åtgärder vid olyckor och kriser på Brandskyddsföreningen, fortsätter:

– Under dagen presenterades bland annat initiativet, hur det kommer användas i Södermanland och dess betydelse för samhället. De allra flesta vill hjälpa till när något händer och som Civil insatsperson får de också kunskap och möjlighet. Målet är att utbilda omkring 2 000 Civila insatspersoner i Södermanland till år 2030, varav 500 redan till slutet av 2026. 

Om CIP

Alla som har viljan att hjälpa ska ha möjligheten att göra det. Genom utbildning, utrustning och utlarmning bidrar det nationella initiativet för Civil Insatsperson, eller CIP, till att förebygga olyckor och att minska skador när de ändå sker genom att medmänniskor snabbt kan hjälpa till. På Brandskyddsföreningen är vi övertygade om att det bästa sättet att bygga samhällets förmåga är att bygga människors förmåga. Tillsammans kan vi rädda liv, egendom och stärka banden som för samhället samman. En medmänsklig handling i taget. Läs mer om Civil insatsperson, CIP.

Kontakt

För mer information, kontakta pressansvarig.


Publicerad: 2025-05-12

×