/ Press / Pressmeddelanden / Eldning leder till årets högsta brandsiffror

Eldning leder till årets högsta brandsiffror

Fingrar som håller i en brinnande tändsticka

2018-04-26. April är den månad då Sveriges räddningstjänster gör flest utryckningar, till stor del på grund av oförsiktig eldning. Det visar en kartläggning av Brandskyddsföreningen, som uppmanar till aktsamhet inför Valborg och ger fem tips för säkrare majbrasor.

– De flesta tror att de kan hantera en majbrasa, men ändå inträffar många bränder orsakade av eldning utomhus – och när elden väl sprider sig går det fort. Många bränder i Sverige kan undvikas om fler lär sig vad man ska tänka på, säger Lars Brodin, brandingenjör på Brandskyddsföreningen.

Varje år rycker Räddningstjänsten ut till över 2 700 bränder i april. En kartläggning av Brandskyddsföreningen visar att orsaken är en kraftig ökning av antalet utryckningar på grund av eldning i april – inte minst under Valborg, som näst efter nyårsafton är den dag som orsakar flest utryckningar för räddningstjänsten under året. 

Brandskyddsföreningens fem bästa tips för säkrare majbrasor:

1. Sök tillstånd
Besök kommunens hemsida för att kontrollera att de tillåter eldning. För majbrasor och annan eldning på allmän plats krävs även tillstånd från polisen.

2. Bygg en bra brasa
Placera elden långt ifrån byggnader, bilar och elledningar, och håll koll på vindriktningen. Se till att brasan är fri från plast, däck och övervintrande djur.

3. Utrusta dig
Ha en vattenslang redo i närheten av elden. Använd spadar eller krattor för att släcka mindre bränder, och ladda din mobiltelefon så att du kan ringa Räddningstjänsten.

4. Håll koll
Se till att personer med tillgång till släckutrustning håller elden under ständig uppsikt.

5. Lämna inte elden för tidigt
Bevaka elden tills all glöd har slocknat, och täck askhögen med vatten eller jord. Besök platsen några timmar efter släckning för att vara på säkra sidan.

Ladda gärna ner appen Brandrisk ute för mer information om säker eldning utomhus.

För mer information, kontakta gärna:
Lars Brodin, brandingenjör och expert på Brandskyddsföreningen, tel: 08-588 474 16, mail: lars.brodin@brandskyddsforeningen.se
Nadine Jones Pioud, pressansvarig Brandskyddsföreningen, tel: 070-542 77 18, mail: nadine.jonespioud@brandskyddsforeningen.se

Se även