/ Press / Pressmeddelanden / Brandskydd i Boverkets föreskrifter – så tillämpar du nya regelverket

Brandskydd i Boverkets föreskrifter – så tillämpar du nya regelverket

Del av husfasad, blå himmel och byggkran i bakgrunden. Omslag till handboken Brandskydd i Boverkets föreskrifter

För att underlätta för alla som ska använda sig av Boverkets nya föreskrifter har Brandskyddsföreningen tagit fram handboken Brandskydd i Boverkets föreskrifter. Boken är helt uppdaterad enligt de nya kraven och ger en tydlig vägledning i hur de nya föreskrifterna ska tillämpas i verkligheten.

Den 1 juli 2025 träder Boverkets nya byggregler i kraft, vilket är den största förändringen av byggreglerna på 30 år. Syftet med de nya byggreglerna är att främja utveckling och innovation inom byggsektorn där Boverket förtydligar lagkraven, men låter sektorn själv ta fram lösningar och metoder som uppfyller kraven.

– Med frihet kommer också ansvar. Det krävs att den som utformar brandskyddet dels har förmågan att tänka i nya banor, sätta sig in i och följa upp detaljer under projekterings- och byggfasen, dels lyfter blicken och ser till lösningar blir flexibla och robusta över tid. Detta medför i sin tur att det krävs tydligare vägledning och krav gällande projektering, utförande och kontroll, berättar Martin Sandberg, expert byggnadstekniskt brandskydd vid Brandskyddsföreningen.

Förändringar i både struktur och regelverk

Det byggnadstekniska brandskyddet har tydliggjorts med en ny föreskrift, där strukturen väsentligt skiljer sig mot tidigare. I grova drag så har vi paragrafer i stället för avsnitt, färre hänvisningar till standarder och endast ett fåtal allmänna råd. Minskad detaljstyrning syftar till att främja innovation.

Det görs en distinktion mellan funktionskrav och preciserade krav, vilket i praktiken innebär att de preciserande kraven bara ska följas om de är tillämpliga.

 – Det är alltså nödvändigt att avgöra om en given situation täcks in av de preciserade kraven, och därför är ett tillämpligt sätt att uppfylla funktionskraven. Här krävs sålunda både fackmässighet, eftertanke och ingenjörsmässiga bedömningar, säger Martin Sandberg.

Bland de större regelförändringarna märks nya definitioner av hur byggnader delas in utifrån skyddsbehov, dvs byggnadsklasser, där den nya indelningen av byggnadsklass är oberoende av verksamhetsklass. Nya verksamhetsklasser har också tillkommit.

Bland övriga förändringar kan nämnas nya krav på brandcellsindelning, skärpta krav för höga byggnader med brännbar stomme samt förändringar inom kraven för samlingslokaler.

Det nya regelverket är resultatet av ett flerårigt gediget arbete, där Brandskyddsföreningen har medverkat i expertgrupper och som remissinstans.

– Med så många förändringar är behovet av en tydlig och praktisk vägledning större än någonsin. Därför släpper Brandskyddsföreningen nu Handboken Brandskydd i Boverkets föreskrifter. I den förklaras i vilket sammanhang föreskrifterna ska tillämpas och hur de ska tolkas. Vårt mål är att höja säkerhetsnivån i hela branschen, avslutar Martin Sandberg.

Boken vänder sig till räddningstjänst, brandskonsulter, byggherrar, brandskyddsansvariga och alla andra som arbetar med brandskydd. Handboken är ett utmärkt stöd för byggnadstekniskt brandskydd, både som uppslagsverk och vid projektering, tillsyn eller systematiskt brandskyddsarbete.

Bokfakta

Brandskydd i Boverkets föreskrifter
ISBN 978-91-7144-648-0
Författare: Anders Klippberg, Linda Widmark, Oscar Löfgren Ferraz.
Utgivare: Brandskyddsföreningen, 2025

Boken går att beställa i både tryckt format och som tillgänglighetsanpassad e-bok. Läs mer om Brandskydd i Boverkets föreskrifter.

Kontakt

För mer information, kontakta pressansvarig.


Publicerad: 2025-05-08

×