Lisebergs nya vattenpark Oceana är till stora delar förstörd efter storbranden i morse. Branden startade i samband med ett arbetsmoment och spred sig sedan i hela badhuset, enligt NCC som ansvarade för byggprojektet. Med ett systematiskt brandskyddsarbete hade branden sannolikt kunnat undvikas anser Brandskyddsföreningen.
– Precis som på andra arbetsplatser behöver arbetet kring brandskydd på en byggarbetsplats ske systematiskt. Grundläggande krav i arbetsmiljöföreskrifter syftar till att säkerställa personsäkerheten, men för att ha ett robust brandskydd som även skyddar egendomen kan ambitionsnivån behöva ställas högre, säger Lars Brodin, brandingenjör och expert på Brandskyddsföreningen.
– Det faktum att det på byggarbetsplatser arbetar många olika underentreprenörer parallellt skapar också särskilda utmaningar jämfört med en vanlig arbetsplats där det bara finns en arbetsgivare, tillägger Lars Brodin.
Byggnationen av Liseberg Oceana Vattenvärld var budgeterad till 2 miljarder kronor, men nu har mycket blivit förstört. Byggprojekt är särskilt sårbara i slutskedet då mycket resurser har investerats och det mesta är på plats, men alla skyddssystem kanske inte är driftsatta ännu. Det kan handla om brandcellsgränser, sprinklersystem eller brandlarm.
– Här kan det behövas kompenserande åtgärder som står i proportion till risken. Temporära skyddssystem, kontrollrutiner och bevakning men också att skyddssystemen sätts drift så fort det är möjligt, säger Lars Brodin.
Viktigt att följa reglerna för brandfarliga heta arbeten
Många bränder uppstår vid svetsning eller andra typer av heta arbeten och det som antänds är inte sällan plastmaterial. Bästa sättet att hantera risken med heta arbeten är att följa säkerhetsreglerna för brandfarliga heta arbeten på tillfällig arbetsplats (SBF 506:1). Om de som utför sådana arbeten, och den representant från beställaren som skriver tillstånd, har tillräcklig kompetens och följer säkerhetsreglerna ska denna typ av bränder inte behöva inträffa.
– Gällande branden i Oceana tyder mycket på att plastmaterial har haft stor inverkan på brandförloppet. Det finns olika typer plast som är mer eller mindre lättantändliga och energirika. När plastmaterial utsätts för hög värme sönderdelas de och övergår slutligen i gasform. De bildar tillsammans med andra ämnen från branden väldigt energirika brandgaser som när de exponeras för syret i luften kan antändas i explosiva brandförlopp, säger Lars Brodin.
För mer information eller frågor, kontakta:
Lars Brodin, brandingenjör och expert på Brandskyddsföreningen, tel: 070-619 74 16 eller epost: lars.brodin@brandskyddsforeningen.se
Nadine Jones Pioud, pressansvarig Brandskyddsföreningen, tel 070-542 77 18 eller e-post: nadine.jonespioud@brandskyddsforeningen.se
Publicerad: 2024-02-12