/ Om oss / Pressrum / Pressmeddelanden / Idag är det Brandvarnardagen!

Idag är det Brandvarnardagen!

Nästan 9 av 10 dödsbränder inträffar i bostäder och varje år ingriper landets räddningstjänster vid drygt 6000 bostadsbränder. Vid en majoritet av dödsbränderna finns ingen fungerande brandvarnare. Den som vill vara säker på att ha en fungerande brandvarnare rekommenderas att testa den regelbundet.

- Tyvärr testar svenskarna sina brandvarnare för sällan. Risken är att många känner en falsk trygghet, och den dagen något allvarligt händer så visar det sig att man har glömt en så enkel sak som att byta batterier, säger Hans Andersson, brandingenjör och expert på Brandskyddsföreningen.

De vanligaste brandorsakerna i Sverige är glömd spis och soteld i skorsten och det finns en stark koppling mellan brandens utveckling och förekomsten av brandvarnare.

- Att ha en fungerande brandvarnare hemma är en av de bästa försäkringar som finns, man kan tycka att det låter överdrivet att testa brandvarnaren regelbundet, men allt man behöver göra är att trycka på en knapp, säger Hans Andersson.

Brandskyddsföreningens bästa brandvarnartips:

• Ha minst en brandvarnare per våningsplan, gärna en i varje rum.
  • Se till att dina brandvarnare har standardmärkningen SS-EN 14604.
  • Placera brandvarnare i eller intill sovrum så du hör om det larmar när du sover.
  • Placera brandvarnare nära köket, där det är vanligt att bränder börjar.
  • Glöm inte brandvarnare i stugan och båten – och ta gärna med en resebrandvarnare på resan.

För mer information, kontakta gärna:
Hans Andersson, Brandingenjör och expert, Brandskyddsföreningen, tel: 08-588 474 17 eller
Nadine Jones Pioud, pressansvarig, Brandskyddsföreningen, tel 070-542 77 18