/ Om oss / Pressrum / Nyheter / En ovanligt stor brand och restvärdeinsats – stora värden räddades

En ovanligt stor brand och restvärdeinsats – stora värden räddades

Anders Öberg och Staffan Hjelm, båda restvärdeledare i Stockholm för Brandskyddsföreningen Restvärderäddning, har arbetat i två hela dagar med att ta hand om följdskadorna, sanera, ta kontakt och hjälpa de drabbade samt även påbörjat arbetet med att återställa allt till normal verksamhet efter den stora och förödande branden vid Stureplan i Stockholm.

– Det här är den största branden som jag har jobbat med. Det var ett helt kvarter som var påverkat med totalt tre fastighetsägare och ett fyrtiotal hyresgäster och verksamhetsinnehavare, säger restvärdeledare Anders Öberg.

Restvärdeledarna var på plats redan klockan 09.00 tisdagen den 7 november – drygt en timme efter att de blivit kallade till platsen (cirka fyra timmar efter larmet). Då hade fortfarande inte räddningstjänsten fått kontroll över branden och restvärdeledarna arbetade parallellt med räddningstjänsten medan de ännu kämpade mot branden.

Det blev en komplex restvärdeinsats med stor rök- och sotspridning och vattenskador. Räddningstjänsten blev bland annat tvungen att göra hål i yttertak på angränsande fastighet för att stoppa brandspridningen.  

Stora konstvärden kunde räddas

Vid den tidiga besiktningen av skadorna, för att kunna prioritera sitt arbete, konstaterade restvärdeledarna att en lägenhet verkade innehålla ovanligt många värdefulla konst- och inredningsföremål. En konservator tillkallades som bekräftade intrycket och stora värden kunde därmed räddas. Både ägare och försäkringsbolag är glada idag. 

– Vi är glada att vi tidigt fick tag i alla berörda, hyresgäster, tandläkare, kontors- och butiksägare och kunde hjälpa dem att ta ut sina värdefulla föremål, datorer och viktiga kunddokument med mera, berättar Anders Öberg. Vi kontaktade också tidigt försäkringsbolagen och de är nu igång med sitt arbete.  

Fastigheten på Jakobsbergsgatan 6 var under renovering och därmed också en stor byggarbetsplats. Branden, som startade tidigt på tisdag morgon, förstörde stora delar av fastigheten med omfattande sot-och vattenskador och spreds till verksamheter i fastigheterna omkring. Branden omfattade till slut hela kvarteret med fyra trappuppgångar på fem plan och utgångar mot både Biblioteksgatan, Lästmakargatan och Jakobsbergsgatan.

Jakobsbergsgatan 6 var ett anrikt hus med stort kulturvärde som nu gapar tomt och svart. Trots den omfattande och stora restvärdeinsatsen har inte alla butiker kunnat öppna än på grund av rasrisk. Brandorsaken är fortfarande okänd. Det lär dröja ett tag innan allt är som normalt igen i kvarteren kring Stureplan.