/ Tidningen Brandsäkert / Arkiv / Snabb insats räddade liv

Snabb insats räddade liv

En yngre person håller om en äldre person samt en bild på Ola Johansson

I januari 2018 råkade äldreboendet Allégården i Tibro ut för en anlagd brand. Tack vare personalens snabba agerande överlevde alla. Ola Johansson, säkerhetschef i Karlsborg, Tibro och Hjo, delar med sig av erfarenheterna från branden.

Branden på Allégården bröt ut natten mellan den 25 och 26 januari 2018. Ola Johansson, säkerhetschef i Karlsborg, Tibro och Hjo, fick ett samtal från inre befälet på räddningstjänsten strax efter klockan ett.

– Han sa att det rörde sig om en fullt utvecklad brand.

Jag kunde se ljusskenet från mitt fönster och tänkte direkt att alla inte skulle kunna överleva en sådan brand. Över hälften av de 63 boende var beroende av bår eller rullstol för att kunna ta sig ut.

Branden, som upptäcktes av nattpersonalen, började i den allmänna delen av byggnaden där det fanns café, kiosk, ­församlingsrum och dagverksamhet.

– Personalen larmade 112 och började sedan direkt att evakuera de boende vilket de ska ha stort beröm för, säger Ola Johansson. Eftersom de bara var sex stycken insåg de klokt nog att de var för få för att på egen hand få ut alla så en av dem började ringa runt till sina lediga ­kollegor. Vid fyra på morgonen var nästan alla ­anställda på plats.

Snabbt på plats

Sju minuter efter larmet anlände den första deltidsbrandkåren och påbörjade livräddande insatser och under natten kom ytterligare förstärkning från Hjo och Skövde. Mirakulöst nog överlevde alla. Tre personer fick föras till sjukhus med rökskador varav två var personal. En äldre man, som låg och sov i sitt rum och räddades av rökdykare, blev allvarligast skadad och fick tillbringa en vecka på sjukhus.

– Vi använde alla hjälpmedel vi kunde för att få ut de boende och strax innan klockan tre var samtliga i säkerhet, säger Ola Johansson. Dessutom hade vi tur med vädret för det var en vindstilla natt med plusgrader och utan snö. Många var chockade, men en dam tyckte det var roligt att det hände något.

Kommunen öppnade upp Familjecentralen där de evakuerade samlades. På plats fanns också nio ambulanser, tre polispatruller plus en räddningshelikopter från Göteborg.­ ­Helikopterläkaren ingick i sambandsgruppen och hans uppgift var att undersöka den övergripande medicinska statusen hos de drabbade.

– Sedan började jakten efter nya bäddar. Det visade sig att det fanns en tom nyrenoverad avdelning på ett annat äldreboende dit ett antal boende kördes med de ambulanser som fanns på plats. Restvärdeledaren började tidigt undersöka hur vi skulle lösa situationen framöver, men det visade sig att nästan alla kunde flytta tillbaka redan under helgen, säger Ola Johansson.

Brister i brandskyddet

Räddningstjänstens utredning efter branden visar att det fanns brister i brandskyddet som bidrog till brandens spridning och omfattning. En branddörr gick inte att stänga, två brandceller som var inritade på en ritning från 2009 fanns inte i verkligheten och en del lägenheter var otäta.

– Husen var byggda enligt de brandskyddsnorm­er som gällde på 1970-talet, säger Ola Johansson. Det fanns brister, men det rörde sig inte om någon försummelse. Tillsyner och liknande var utförda som de skulle.

Arbetet med återuppbyggnaden började ­direkt. Den totalskadade delen revs, de rökskadade delarna sanerades och inflyttningen är tänkt till årsskiftet 2019–2020.

Ola Johansson har en bakgrund inom bland annat Försvarsmakten, Räddningstjänsten och dåvarande Räddningsverket och har arbetat med säkerhet både nationellt och internationellt.

– Jag är van vid att ha min krisorganisation och checklista i benfickan på byxan. Här upptäckte jag att alla kom springande med sina krispärmar till det första stabsmötet klockan sex på morgonen. Jag sa till dem att sluta bläddra för nu är det enkelhet och en kort checklista som gäller så att vi snabbt kommer igång.

Han menar att kommuner i allmänhet vill ha en beredskapsplan för alla eventuella händelser som kan uppstå.

– Men ingen händelse är den andra lik. Lösningen är enkelhet och metodik för då går det att jobba med alla typer av händelser, något många tyckte fungerade jättebra. Vi måste också titta djupare på hur vi kan samverka med andra kommuner rent fysiskt och vad styrkan i en sådan samverkan är vid den här typen av händelse.

Ola Johansson har vid ett flertal tillfällen hållit föredrag om insatsen för andra kommuner som är nyfikna på hur Tibro agerade.

– Det som är positivt i det tragiska är att Sverige har fått upp ögonen för denna typ av problematik, bränder i äldreboenden. Det är många kommuner som har börjat titta på frågan. Att det slutade så lyckligt i vårt fall berodde helt på personalens tidiga och rådiga ingripande initialt.

Text: Karin Wandrell
Publicerades i Brandsäkert nr 4, 2019. 
Vill du prenumerera? Läs mer här >


Publicerad: 2019-09-17

Se även