Flexibel och resurseffektiv med möjlighet till skräddarsytt upplägg. Brandskyddsföreningens nya webbutbildning ”Grundläggande brandsäkerhet Industri” erbjuder företag inom industrisektorn en grundläggande brandutbildning för sina medarbetare. Ett riktigt bra verktyg för att höja lägstanivån inom brandsäkerhet och avlasta brandorganisationen. Det menar Jakob Sandlund hos Brandskyddsföreningen.
Att hålla en hög grundnivå på brandskyddet kan vara en utmaning inom industrin som ofta har en högriskmiljö och många medarbetare varav flertalet jobbar natt eller i skift. Därför har Brandskyddsföreningen nu tagit fram webbutbildningen ”Grundläggande brandsäkerhet industri” i samråd med branschen.
– Utbildningen förenklar för industriverksamheter att höja lägstanivån av kunskaper inom brandsäkerhet bland sina medarbetare, säger Jakob Sandlund, chef Direktförsäljning hos Brandskyddsföreningen och en av dem som varit med och tagit fram utbildningen.
Tidseffektiv lösning
Den nya utbildningen skapar möjligheter för industribolagen att på ett enkelt och systematiskt sätt utbilda sin personal inom brandsäkerhet. Dessutom går det att följa upp kunskapsnivån bland medarbetarna, för att få en överblick över vilka som har gått utbildningen och vilka som behöver komplettera sina kunskaper.
– Webbutbildningen är ett tidseffektivt sätt att kompetensutveckla sin personal. Varje enskild medarbetare kan genomföra utbildningen när det passar för den enskilde och verksamheten, vilket gör att större produktionsdippar kan undvikas. Dessutom frigörs tid för centrala resurser som istället kan läggas på andra säkerhetshöjande insatser, berättar Jakob.
Utbildningen är en grund
I utbildningen får deltagarna lära sig att känna igen brandrisker på sin arbetsplats och i sin vardag, hur de kan hjälpa till att förebygga en brand och hur de bäst agerar om de upptäcker en brand. Utbildningen tar omkring 30 minuter att genomföra.
– Självklart ersätter en webbutbildning inte alla nödvändiga utbildningsinsatser. Syftet är att ge en grund som sedan kan byggas på med mer specifika kunskaper och praktiska övningar, utifrån position och yrkesroll inom företaget. Utbildningen är interaktiv, vilket innebär att det hela tiden genomförs uppgifter i olika format, till exempel 360-vyer för att hitta brandrisker, och deltagaren behöver löpande göra dessa för att kunna gå vidare till nästa del i utbildningen, förklarar Jakob.
I slutet av utbildningen får deltagaren genomföra ett kunskapstest som vid godkänt resultat ger ett kursintyg, vilket ger arbetsgivaren en överblick över vilka som faktiskt lärt sig något.
– I slutändan är det resultatet av utbildningsinsatsen i form av kunskap man är ute efter och inte bara en ”bock i rutan” att någon genomfört någon form av utbildningsinsats, säger Jakob.
Skalbar lösning
Utbildningen ”Grundläggande brandsäkerhet Industri” är skalbar.
I Brandskyddsföreningens webbshop går det att köpa licenser för kursen, men är det många som behöver genomföra den är det bättre att höra av sig.
– Är det en större grupp som ska utbildas rekommenderar vi att kontakta oss. Då tecknar vi ett avtal vilket innebär att vi även kan tillhandahålla ytterligare tjänster. Bland annat får företaget då tillgång till mer djupgående statistik och det går att systematisera utbildningen i utbildningsperioder, där vi kallar deltagarna till utbildning och driver genomförandet under en fokuserad tidsperiod. Det går även att integrera utbildningen i egna läroplattformar, i de fall att sådana finns, säger Jakob.
Förbättrad säkerhetskultur och ökad medvetenhet
Jakob menar att utbildningen bidrar till att bygga en säkerhetskultur inom organisationen.
– Genom att införa denna utbildning som obligatorisk, kanske redan innan medarbetaren påbörjar sin anställning, sätter det tonen för en företagskultur där alla tar ansvar. Det underlättar även för brandskyddsansvarig som många gånger kan känna sig ensam i sitt arbete att sprida kunskap. Utbildningen blir en tydlig signal på att säkerhet är en självklar grundbult i verksamheten, säger han.
Redan nu finns planer på att skapa påbyggnadsmaterial till kursen.
– Vi ser en efterfrågan på kompletteringar som kan fungera som diskussionsunderlag för exempelvis en arbetsplatsträff eller temadag på arbetsplatsen. Därför tittar vi redan nu på hur vi kan utöka materialet som hör till utbildningen, berättar Jakob.
Beställ webbutbildningen Grundläggande brandsäkerhet industri
Jakobs 4 bästa tips – så skapar ni en brandsäker organisation
|
Publicerad: 2024-12-19