/ Nyheter / Sveriges största innovationstävling inom brandsäkerhet

Sveriges största innovationstävling inom brandsäkerhet

Den 24 januari lanseras Brinnovation, en idé- och innovationstävling för att minska skador på liv, hälsa och egendom vid bostadsbränder. Tillsammans med ett antal Partners och Vänner utmanar Brandskyddsföreningen och Brandforsk nu alla intresserade idékläckare, uppfinnare och innovatörer att komma med förslag på lösningar inom temat Brandsäkerhet i boendemiljö.

Målet med Brinnovation är att både få in bra idéer och innovationer för att minska skador på grund av bränder samt att öka medvetenheten om bränder i allmänhet.

– Med innovationerna vill vi skapa en effektivare och bättre utveckling av framtidens brandsäkerhet. Med en prispott på 500 000 kr och många engagerade aktörer som stöttar oss, hoppas vi nå kreativa idégivare och innovatörer i hela landet som tillsammans med oss vill bidra till ett brandsäkrare Sverige, säger Thomas Gell, forsknings- och innovationschef på Brandskyddsföreningen. 

Tävlingens tema är brandsäkerhet i boendemiljö och tar avstamp i forskningsprojektet ”Bränder i boendemiljö”.  Forskningsresultaten presenterades i slutet av 2018 och visar bland annat att det årligen sker cirka 24 000 bränder i bostäder i Sverige. Räddningstjänsten larmas till cirka 6000 av dessa och räddar liv varje vecka. Ändå omkommer mellan 80 och 90 människor i samband med bostadsbränder varje år och det finns stora skillnader kopplat till bland annat ålder och social utsatthet.

Tävlingen är öppen för både privatpersoner och team. Tävlingsbidragen ska skickas in senast den 10 mars 2019. Samtliga tävlingsbidrag kommer att bedömas av två olika jurygrupper som väljer de 20 tävlingsbidrag som går vidare i tävlingen.

Prisutdelning sker i Blå Hallen i Stockholms Stadshus, i anslutning till firandet av Brandskyddsföreningens 100 års-jubileum den 22 maj, 2019.

Läs mer om tävlingen på www.brandskyddsforeningen.se/brinnovation

 

Publicerad 2019-01-24