/ Nyheter / Så minskar du risken för bränder i jul

Så minskar du risken för bränder i jul

Någon tänder stearinljus

Nu börjar december, den brandfarligaste månaden. Nästan 9 av 10 dödsbränder inträffar i bostäder och varje år ingriper landets räddningstjänster vid drygt 6000 bostadsbränder. Vid en majoritet av dödsbränderna finns ingen fungerande brandvarnare.

– Att brandrisken ökar i juletid känner de flesta till, men få vet att spisen orsakar betydligt fler bränder än levande ljus. Även elrelaterade bränder, exempelvis i samband med laddning, blir en allt vanligare brandorsak, säger Lars Brodin, brandingenjör och expert på Brandskyddsföreningen.

Varje år rycker Räddningstjänsten ut till över 600 bostadsbränder bara i december och för att minska risken för bränder tipsar Brandskyddsföreningen om fem säkerhetstips för en brandsäker julmånad. Det viktigaste: Skaffa en brandvarnare – och se till att den fungerar.

– De flesta har en brandvarnare hemma, men kontrollerar den allt för sällan. Vid en majoritet av alla dödsbränder saknas en fungerande brandvarnare. Brandvarnare räddar liv, så enkelt är det, säger Lars Brodin.

Brandskyddsföreningens 5 bästa tips för ett brandsäkert julfirande:

  1. Vakta spisen – Hjälp minnet på traven, sätt en äggklocka eller ett mobillarm om du måste lämna spisen under matlagning. Ytterligare ett sätt att höja säkerheten är att installera en spisvakt som stänger av spisen då den känner av risk för brand.
  2. Kolla elen – Använd jordfelsbrytare och CE-märkta produkter. Kontrollera regelbundet att sladdar och utrustning är i bra skick.
  3. Håll ljusen sällskap – Lämna aldrig ett rum med levande ljus, tänk på var du placerar ljusen och använd gärna obrännbara ljusstakar och dekorationer.
  4. Utrusta dig – Kontrollera att dina brandvarnare fungerar och glöm inte att byta batterier. Ha minst en brandvarnare per våningsplan, och gärna i anslutning till sovrum och kök där det är vanligt att bränder börjar. Brandfilt och brandsläckare är också bra att ha hemma.
  5. Sota regelbundet – Försäkra dig om att din eldstad är registrerad hos ett av kommunen utsett sotningsdistrikt.

Den 1 december infaller också Brandvarnardagen, läs mer här >

 

Publicerad 2019-11-28

Se även