/ Nyheter / RVR hjälper drabbade efter explosionen i Göteborg

RVR hjälper drabbade efter explosionen i Göteborg

Explosionsskadat lägenhetshus och en restvärdeledare
Explosionen inträffade den 28 september i Annedal i centrala Göteborg. Foto: Sara Petersson / Shutterstock

Tisdagen den 28 september inträffade en kraftig explosion i Annedal i centrala Göteborg med efterföljande brand i intilliggande butikslokaler och garage. Brandskyddsföreningen Restvärderäddning kallades direkt till platsen.

Inga personer omkom i explosionen men över 20 personer fick föras till sjukhus, varav fyra är allvarligt skadade och två får intensivvård i skrivande stund. Bostadshuset med tre trappuppgångar har sot-, rök och brandskador i varierande grad och totalt 140 lägenheter har fått evakueras.

Också två butikslokaler och ett garage i anslutning till bostadshuset drabbades vid explosionen.

– Explosionen orsakade bland annat håligheter i väggar där rök och brand kunde sprida sig och både butikslokaler och garage med bilar är brand- och sotskadade, säger Per Gustafsson, restvärdeledare i beredskap, som stöttade restvärdeledarna i Göteborg på distans.

Restvärdeledarna Thomas Natanaelsson och Janne Severinsson kallades till olycksplatsen medan restvärdeledarna Bo Sandström och Per Gustafsson stöttade restvärdeledarnas insats på distans. Också restvärdeledare Kristoffer Wahter, expert på explosionsskador, kontaktades för att samverka med polisens bombtekniker.

– Tillsammans med personal från Göteborgs kriscentrum och några av de berörda försäkringsbolagen samlade vi på natten de drabbade i Saronkyrkan där vi hade samtal med alla och hjälpte till med kontakt med deras försäkringsbolag samt alternativa boenden för de som inte kunde hitta husrum hos släktingar eller vänner, säger Per Gustafsson.

– Det finns ett stort informationsbehov hos de drabbade och vi har hållit ett antal möten med både Räddningstjänst och försäkringsbolag. Just nu går det ju inte heller att gå in i byggnaden och det är oklart när de boende kan flytta in igen, men antagligen kommer det att dröja långt tid innan det är möjligt. I nuläget har vi hjälpt de boende att hämta det mest akuta såsom mediciner, tillägger Per Gustafsson.

Oklar orsak till explosionen

Det är fortfarande inte känt vad som exploderade då polisens tekniker ännu inte kunnat undersöka huset.

– Vi utreder det fortsättningsvis som allmänfarlig ödeläggelse utifrån att någon placerat något i eller i anslutning till fastigheten som exploderat. Under tiden jobbar vi vidare med utredningen. Bland annat har vi tagit in vittnesuppgifter, övervakningsfilmer och genomfört dörrknackning. Vi har även ett mobilt kontor på plats, säger Fredrik Svedemyr, presstalesperson vid polisregion Väst.

Restvärderäddning

Publicerad: 2021-09-29

Se även