/ Nyheter / Pulverlansen tog silver i Brinnovation

Pulverlansen tog silver i Brinnovation

Med den portabla släckutrustningen Pulverlansen tog Daniel Abrahamsson hem andra platsen i innovationstävlingen Brinnovation. "Det känns mycket ärofyllt att bli nominerad i en tävling med en branschkunnig jury", säger Daniel Abrahamsson.

Grattis till andra platsen i tävlingen Brinnovation? Hur känns det?

– Det känns mycket ärofyllt att bli nominerad i en tävling med en branschkunnig jury, inte uteslutande på grund av affärsmöjligheterna utan för att de tror på produktens förmåga att rädda bostäder och liv.

Hur fick du idén till Pulverlansen?

–Idén formades först av en brandkollega från Norrtälje som funderade på om man inte kunde använda samma metod med pulver som redan används för dimspikar och spett idag. Konceptet utprovades i några olika hemmasnickrade varianter och intresset växte samtidigt med efterfrågan.

Hur fungerar Pulverlansen och vad är fördelarna med produkten?

–Pulverlansen är en portabel släckutrustning som gör första person på plats mer handlingskraftig genom att möjliggöra ett snabbt och effektivt angrepp direkt in i brandrummet från en säker plats utanför byggnaden. Utrustningen är enkel att hantera och kan användas av vem som helst som är tidigt på plats. Leta reda på ett fönster in till brandrummet, borra dig in genom fönsterkarmen, placera Pulverlansen i borrhålet, dra sprinten på pulversläckaren och tryck av.

– Fördelarna jämfört med vattenburna system är att utrustningen är portabel, behöver inga dyra, tunga och platskrävande vattensystem, det måste inte kopplas upp innan användandet. Det passar ett mindre fordon, behöver inte värmas upp under vintertid och är en snabbare omedelbar åtgärd.

Vilka riktar sig produkten mot?

– I starten har jag riktat mig uteslutande mot räddningstjänsten och utvecklat en kvalitétsprodukt tänkt för professionell användning. Väl valda komponenter ger en ergonomisk hantering, låg friktion och pålitlig funktion som fungerar bra även efter en insats med pulver.

Idag vill jag vända mig även till andra aktörer som kan samarbeta med räddningstjänsten för att korta responstiden. Det kan handla om väktaren som är på rull eller vaktmästaren på skolan.  Jag är intresserad av att tillsammans med dem anpassa produkten efter deras behov.

Vad har du för bakgrund?

– Jag har en fyraårig examen som produktdesigner, Bachlor of Design -honour degree. Min karriär började som konstruktör på Fagerhults belysning för att sedan fortsätta som konsult där jag tagit fram konstruktionskoncept och industridesign till många olika produkter och företag.

Vad arbetar du med idag?

– De senaste åren har mitt eget företag Smartish varit helt tillägnat Pulverlansen. Jag delar min arbetstid mellan eget arbete med Pulverlansen och som anställd konsult inom produktutveckling och design på Hotswap i Jönköping, en del av Alten. Sist men inte minst så är jag deltidsbrandman i Mullsjö sedan sex år tillbaka där jag tillsammans med ett gäng sköna kollegor längtar efter nästa jourvecka då vi får rycka ut och göra vårt samhälle lite säkrare.

Har du utvecklat Pulverlansen själv och hur lång tid har det tagit från idé till produkt?

– Idén och metodiken kring användandet av pulverlans är det fler som varit med och bidragit till. Med inspiration och stöd från dessa brandmän har jag sedan designat, utvecklat och testat fram produkten mer eller mindre på egen hand. Efter beslutet att satsa på konceptet så tog det drygt två år från min första skiss till att produkten var färdig. Det hade kunnat gå snabbare med rätt förutsättningar, men vägen är sällan så rak som man önskar. Jag har stött på många prövningar och hinder på vägen.

Idag använder sig många räddningstjänster av Pulverlansen, framför allt som en första insats av den person som åker i ett mindre fordon direkt till branden. Varför är Pulverlansen så användbar för den här typen av insatser?

– Oavsett vilken typ av brand du kommer till så är det primära att snabbt få släckmedel på branden. Med Pulverlansen får du en portabel utrustning med pulvrets effektiva släckegenskaper som kan ta sig direkt in i ett slutet brandrum. Det gör första person på plats mer handlingskraftig. En insats med Pulverlansen kan dämpa branden, sänka temperaturen drastiskt och göra brandröken obrännbar. Det kommer frysa läget, bidra till en säkrare miljö inne i byggnaden och ge värdefull tid för styrkeledare och rökdykare att förbereda sig för invändig insats.

Hur ser framtidsplanerna ut för Pulverlansen?

– Just nu arbetar jag på att utveckla en hållare som gör det smidigare att bära med sig all utrustning fastmonterad på en släckare. Jag arbetar också på ett utbildningsmaterial och kollar av intresset utomlands. Jag hoppas på ett samarbete med väktare för att tillsammans kunna anpassa produkten efter deras behov och jag ser framför mig ett samarbete med något eller några större bolag som kan investera, nå en större marknad och på så vis få upp lite bättre volymer.

Juryns utlåtande: Bränder som startar vid spisen är en mycket vanlig brandorsak i bostadsbränder och de har ofta stora konsekvenser. Denna typ av termometer kan tidigt upptäcka överhettning av spisar och därmed kan både liv och egendom skyddas på ett bättre sätt än i dagsläget. Denna typ av strålningskännande termometer kan se vad som händer på spisen. Det är en stark idégivare som har en teoretisk förklaring till hur instrumentet fungerar.

 

Publicerad 2019-05-23