/ Nyheter / Miljörestvärdeledare på plats vid industribranden i Kalmar

Miljörestvärdeledare på plats vid industribranden i Kalmar

I måndags, den 23 april, började en industrilokal att brinna i stadsdelen Oxhagen i Kalmar. Flera kemikalier tog eld och giftig rök spred sig i staden. Flera miljörestvärdeledare kallades till platsen.

Miljörestvärdeledare Magnus Månsson var en av de första restvärdeledarna på plats och kallades in för att hjälpa till med riskbedömningar, analys och utvärdering av miljöskadorna samt prioritering av saneringsarbetet.

Förgiftat dagvattensystem
När kemikalier är inblandande försvåras räddningsarbetet då det krävs specialiserade kemdykare och man måste iaktta extra försiktighet, speciellt vid en så kraftig kemikaliebrand som denna;

– Branden har lett till utsläpp av farliga ämnen i dagvattensystemet, det är en allvarlig olycka som antagligen kräver ett gediget saneringsarbete. Just nu avvaktar vi Kalmar Vatten för att i samarbete med dem ta fram en saneringsplan, säger Magnus Månsson.

Under tisdagskvällen var ett 60-tal poliser och brandmän inblandade i räddningsarbetet. Ett 30-tal personer hade dessutom fått söka vård, varav ett tjugotal från räddningstjänsten, som hade fått reaktioner av den giftiga röken. Räddningsledaren uppmanade alla personer som befann sig i området att bege sig därifrån och de boende uppmanades att stanna inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Många försäkringsbolag är inblandade i olyckan, både vad gäller verksamheten samt själva fastigheten. I dagsläget är området avspärrat i väntan på nya tester som ska avgöra om man kan gå in i byggnaden för att påbörja saneringsarbete.  I nuläget bedöms det som farligt att vistas där. 

– Otroligt mycket folk har varit inblandade i denna räddningsaktion, och nu är läget under kontroll, däremot är området avspärrat och ingen får gå in i lokalerna. Men när vi får klartecken och tillgång till lokalerna väntar sanering av drygt 10 000 km2, säger Magnus Månsson.

 

Publicerad 2018-04-17