/ Nyheter / Magnus Larsson är Årets Eldsjäl

Magnus Larsson är Årets Eldsjäl

Magnus Larsson

Den 24–25 oktober hölls återigen Brandskyddsledardagarna – en träffpunkt för alla som ansvarar för, eller arbetar med, säkerhet och brandskydd i privat och offentlig verksamhet. Traditionsenligt delades också utmärkelsen ”Årets eldsjäl Brandskydd” ut till en person som har gjort extraordinära insatser för att utveckla brandsäkerheten i en organisation. Detta år utsågs Magnus Larsson, Brandskyddssamordnare på Västerås stad, till Årets Eldsjäl.

Magnus Larsson är både hedrad och stolt över utmärkelsen. Men han menar också att han aldrig hade kunnat göra ett bra jobb utan allt det stöd han får från medarbetarna i Västerås Stad. Hans roll som brandskyddssamordnare och brandskyddsledare i kommunen är bred och här ingår alltifrån att vara sakkunnig i brandskyddsfrågor till att samordna och vara stöd i brandfrågor till förvaltarna av kommunens över 100-tals objekt som exempelvis skolor, förskolor och äldreboenden.

– Mitt arbete för Västerås stad innehåller så många delar, att det är en sån bredd i rollen gör det extra roligt. Förutom att hjälpa olika verksamheter med det systematiska brandskyddsarbetet får jag också möjlighet att delta i alltifrån kontroller och tillsyn med räddningstjänsten till att vara uppdragskunnig och delaktig i olika ombyggnadsprojekt som kommunen driver och säkerställa att man där tar hänsyn till ett bra brandskydd, säger Magnus Larsson.

Vill att alla ska tänka brandskydd

Efter att ha jobbat på IKEA i 28 år totalt, först som säljare för att sedan övergå till att arbeta med fastigheter och brandsäkerhet, och sedan som säkerhetschef för IKEA i Uppsala, sökte sig Magnus Larsson till Västerås stad. Här fick han möjlighet att arbeta brett med brandsäkerhetsfrågor för många olika verksamheter och i alla led, vilket han tycker är särskilt viktigt. För Magnus ska alla känna sig trygga och säkra och brandsäkerhet vara en naturlig del av vardagen, det ska finnas i alla människors medvetande.

– När jag kommer till en skola kan rektorn till exempel berätta att alla anställda har koll på brandsäkerheten. Men när jag frågar hur det är med lokalvårdarna som kommer på kvällen, eller de som hyr lokalerna på helgen, är det mer osäkert. Jag brukar betona att också de måste ha koll på brandsäkerheten. Jag vill att alla ska tänka brandskydd och reagera om de ser något som kan utgöra en risk, säger Magnus Larsson.

På frågan varför han tror att han fick utmärkelsen Årets Eldsjäl funderar han en stund och säger sedan:

– Förmodligen för att jag älskar det jag gör, jag jobbar med detta 24/7 – jag lever ju brandsäkerhet. Sen tänker jag kanske lite annorlunda när det kommer till att lära ut och väcka intresse för brandskyddsfrågor. När jag höll en introduktionsutbildning på IKEA var vi till exempel uppe i ett fläktrum och testade olika scenarion. I Uppsala byggde jag en egen brandcontainer för att utbilda i handbrandsläckning.

Magnus Larsson tror att utmärkelsen ”Årets eldsjäl” kan bidra till att skapa större uppmärksamhet kring brandskydd och brandsäkerhet.

– Jag hoppas att fler kommer att prata om brandskydd och brandsäkerhet, framför allt i Västerås. Att vi går ifrån mentaliteten att ”det händer aldrig här”, eller att det är ”ett nödvändigt ont med brandskydd”. Kanske kan Årets Eldsjäl leda till att folk kan bli mer intresserade och frågorna komma upp på tapeten i större utsträckning, säger han.


Publicerad: 2022-10-24

Se även