/ Nyheter / Förvaring av batterier kan leda till brand: "Ju fler desto farligare"

Förvaring av batterier kan leda till brand: "Ju fler desto farligare"

Städskåp med batteripåse har brunnit samt porträttfoto av Michael Steen
En påse med litiumbatterier i ett städskåp har brunnit. Michael Steen, brandutredare sedan 25 år tillbaka, har sett konsekvenserna av litiumbatterier. Foto: Privat

I mycket ny teknik används litiumbatterier. De är små, effektiva och räcker länge, men visste du att de kan utgöra en stor brandrisk? Hur de förvaras och hanteras är av yttersta vikt för att minimera risken för brand. ”Att ha använda batterier i en plastpåse på en krok i städskåpet är riktigt dumt”, säger Michael Steen, brandutredare.

Lagerbyggnader som brinner ner till grunden, villor som går upp i rök och företagslokaler som blir till aska. Antalet allvarliga bränder som orsakas av litiumbatterier har ökat i takt med att samhället blivit allt mer digitalt och smarta saker gjort sitt intåg i våra liv.

– För närvarande handlar majoriteten av våra uppdrag om bränder med litiumbatterier, så vanligt har det blivit, säger Michael Steen, brandutredare sedan 25 år tillbaka och elingenjör i grunden. Han har även arbetat som besiktningsingenjör via elektriska nämnden och i dag är han även handledare för vissa av Brandskyddsföreningens utbildningar inom elsäkerhet kopplat till brandorsaker.

Många risker med litiumbatterier

Litiumbatterier kommer i många olika utföranden, både som knappcellsbatterier och i större modeller. Fördelarna med batterier som har litium som bränsle är att det ryms väldigt mycket energi på litet utrymme och de ger energi under längre tid. Dessutom har batterierna full kapacitet ända tills de är helt slut, att jämföra med andra batterier som successivt ger allt mindre effekt. Det gör att litiumbatterier passar bra för produkter som är energikrävande med begränsat utrymme för batterier, exempelvis e-cigaretter, hoverboards, mobiltelefoner och brandvarnare. Dock finns det en del risker med dem.

– Elektrolytvätskan är brännbar och batterierna är känsliga för stötar och slag. De är exotermiska, det vill säga de ger ifrån sig värme vid en reaktion, och det finns en risk för termisk rusning, alltså att batteriet värmer upp sig själva tills de fattar eld. Värmen från en enstaka cell riskerar också att starta en termisk rusning i närliggande celler, det vill säga att det sker en kedjereaktion. När batterierna väl börjat brinna är de svåra att släcka och röken från brand i batteri är hälsovådlig, förklarar Michael.

Ju fler desto farligare

Exemplen är många där batterier orsakat svåra bränder som orsakat mycket problem och lidande. Ett av de mest uppmärksammade fallen var när det i september i år brann i en industrilokal i Trollhättan. Där mellanlagrades 70 ton uttjänta batterier på väg till återvinningen. Många av batterierna var litiumbatterier och en stor mängd av dessa utgjordes av knappcellsbatterier.

– Knappcellsbatterierna sprätter iväg när de börjar brinna med en väldig kraft, vilket sprider branden ännu fortare. Kraften i vissa typer av större celler kan vara så stor att de flyger rakt igenom inkapslingar av plåt eller gipsväggar i ett rum, vilket förklarar styrkan i ett brinnande, flygande batteri, berättar Michael.

Även en mindre mängd batterier kan utgöra en riskfaktor. I många butiker i dag erbjuds kunder att återlämna uttjänta batterier. Dessutom används digitala prisskyltar som drivs med litium-batterier.

– Problemet är oftast inte batteriet i sig, även om det självklart kan finnas måndagsexemplar bland nya batterier också. Faran uppstår när många batterier förvaras tillsammans, exempelvis i en batteriholk, påse eller låda. När en butik byter alla sina batterier till skyltarna och lägger dem i en papplåda inne i ett skåp för att senare lämna till återvinningen, uppstår en riskfaktor. Batterierna kan då kortsluta varandra och en exoterm reaktion kan uppstå. Det kan även uppstå en kortslutning i en enstaka knappcell, vilken då alstrar värme och orsakar en termisk rusning i närliggande knappceller. Dessutom är det kanske inte de bästa batterierna om de har köpt in en billigare variant och batterierna inte håller så hög kvalitet, menar Michael.

Ladda på rätt tid och plats

Med några enkla insatser går det att göra den egna hanteringen av litiumbatterier säkrare. Genom att tejpa över polerna, de ledande komponenterna, på batteriet undviker du att batterierna reagerar med varandra. Undvik att samla en större mängd batterier i en påse eller liknande, för ju fler batterier desto större risk att något sker. Förvara batterierna så brandsäkert som möjligt, välj en glasburk eller plåtlåda istället för plastpåse eller pappkartong och se till att du i möjligaste mån inte har så mycket lättantändliga saker i närheten av förvaringen.

– Många laddade tidigare sin elsparkcykel eller batteriet till sin elcykel i hallen, vilket skapar en fälla om det börjar brinna. Då kan du inte ta dig ut. Nu ser vi istället hur laddning sker på balkongen, vilket gör att elden enklare sprider sig till grannen. Det bästa är om laddning kan ske utomhus, konstaterar Michael.

Att välja originalprodukter istället för piratkopior eller billigare alternativ är också bättre då det generellt innebär högre kvalitet på batteriet. Det är även viktigt att ladda produkterna under uppsikt, alltså inte på natten, och inte i närheten av brännbart material.

– Det här är en utmaning för hela samhället och vi måste utbilda oss för att minska riskerna. Utvecklingen går framåt och litiumbatterierna är här för att stanna. Med ganska enkla rutiner och ökad medvetenhet går det många gånger att undvika det värsta scenariot, sammanfattar Michael.

Så brandsäkrar du dina batteriprodukter

 

  1. Ju färre desto bättre. Samla ej många oisolerade batterier på samma ställe. Ju fler batterier i samma behållare, ju större brandrisk.

  2. Rätt förvaring. Använd inte behållare i brännbart material, som papper. Välj en glasburk, en plåtlåda eller ännu hellre ett brandskåp om så finns.

  3. Snåla inte. Välj inte den billigaste varianten vid inköp. Ju billigare, desto sämre kvalitet när det kommer till batterier. Är produkten billig är det garanterat batteriet tillverkaren sparat in på. Ju dyrare desto bättre kvalitet gäller ofta när det kommer till litiumbatterier, som efter tillverkningen vanligtvis sorteras in i olika kvaliteter. De sämsta hamnar i de billigaste produkterna.

  4. Gör riskanalys. Ha i bakhuvudet att batteriet kan fatta eld. Brandsäkra området där förvaring sker och planera för att lämna uttjänta batterier till återvinning så fort som möjligt.

  5. Ladda under uppsikt eller utomhus. Ju större pryl, desto fler battericeller och högre brandrisk. Ladda aldrig under natten utan uppsikt eller i närheten av brännbart material.


Publicerad: 2024-11-27

Se även
×