/ Nyheter / Flamman & Lågan vinnare av Brinnovation

Flamman & Lågan vinnare av Brinnovation

Camilla Andersson och Cina Nilsson med skyddskläder i en brandbil

Flamman & Lågan tog hem första platsen i tävlingen Brinnovation. Duon bakom teaterkonceptet, Camilla Andersson och Cina Nilsson har utbildat hundratals barn med sin teater kring brandsäkerhet. Juryn motiverar sitt val med att ”Vi bör tänka långsiktigt när det gäller brand. Flamman och Lågan har en lysande pedagogik, en perfekt blandning av praktik och teori och de kommer nu att utveckla sitt koncept ytterligare”.

Grattis till första plats i tävlingen Brinnovation. Hur känns det? 

–Tack! Vi är naturligtvis jätteglada och samtidigt lite chockade över att vi kommit så långt i tävlingen. Det är även roligt att juryn valt att lyfta fram ett koncept kring brandsäkerhet som inte är direkt kopplat till en produkt.  

När och hur föddes idéen till Flamman och Lågan? 

– Jag och Cina har sen cirka elva år tillbaka arbetat som deltidsbrandmän. Vi har arbetat en del mot skolbarn med brandsäkerhet. Ganska snabbt märkte vi att det var svårt att nå de mindre barnen med all viktig information, eftersom de hade svårt att sitta stilla. De ville ut till brandbilen direkt. Eftersom vi båda gillar att hitta nya lösningar arbetade vi fram teaterkonceptet med Flamman och Lågan som vi presenterade för vår chef. Han gav oss ok på att testa vilket resulterade i att vi under 2015 besökte alla tvåor på Öland. Vi fick en överväldigande respons och sen dess har vi fortsatt att spela vår föreställning. 

Er föreställning med Flamman och Lågan riktar sig främst mot barn i andra klass. Vad får barnen lära sig i föreställningen? 

– Barn har ju svårt att bara sitta still och ta in information så föreställningen talar till barnens alla sinnen av att se, lyssna och känna. Det ryker och låter på scenen, vilket ger oss engagerade barn som är helt uppslukade av vad som händer på scenen. Karaktärerna Flamman och Lågan pratar mycket kring förebyggande åtgärder - vad man ska ha hemma i form av brandvarnare, brandsläckare och brandfilt. Plus att vi lär ut hur man ska tänka om olyckan är framme. 

Vilka fördelar finns det med att rikta sig mot barn med temat brandsäkerhet? 

– Barn är nyfikna och tar till sig information väldigt lätt. Min erfarenhet är att det är mycket svårare att nå ut med information till äldre människor som redan formats av sina tidigare erfarenheter. Barnen i andra klass är väldigt mottagliga då de är nyfikna på brandsäkerhet samtidigt som de förstår allvaret i frågan. De blir små brandambassadörer som går hem till sina morföräldrar och säger åt dom att sätta upp brandvarnaren i taket istället för att låta den ligga på hatthyllan. 

Vad har ni för bakgrund och vad arbetar ni med idag?  

– Vi har båda arbetat flera år inom räddningstjänsten. Idag arbetar Cina som deltidsbrandman och utbildar sig till brandinspektör. Jag arbetar som verksamhetschef på Öland. Att vi båda står med ett ben ute i den operativa verksamheten ger oss en trovärdighet i vårt koncept med Flamman och Lågan. Vi försöker spela 3-4 föreställningar i månaden. 

Ni har fått förfrågningar från hela landet om att spela er föreställning och det pratas om att utveckla produkter kring konceptet. Hur ser framtidsplanerna ut för Flamman och Lågan? 

– Vi har tagit fram en tecknad film och håller på med en barnbok. Tillsammans med ett förlag håller vi på att utarbeta ett skolupplägg med ett utbildningsmaterial. Förutom det planerar vi att utveckla en app för mindre barn och vi tittar på hur vi kan få in trafiksäkerhetsaspekten i vårt koncept. Det borde vara en självklarhet för alla barn att lära sig HLR – hjärt-lungräddning. 

 

Publicerad 2019-05-23

Se även