/ Nyheter / RVR på plats vid explosionen i Höganäs

RVR på plats vid explosionen i Höganäs

Foto: RVR

Larmet om en explosion på en adress i skånska Höganäs kom vid halv två-tiden natten mot tisdag den 23 mars. Ett 40-tal lägenheter och cirka 80 fönster förstördes i explosionen. Totalt drabbades tre fastigheter varav ett flerfamiljshus fick stora skador och entrén till trapphuset blåstes ur helt.

Polisen spärrade av ett större område direkt efter explosionen och det nationella bombskyddet kallades in. På tisdagsmorgonen genomförde polisen en omfattande teknisk undersökning på platsen, men redan på morgonen kunde man ta bort avspärrningarna. Den tekniska undersökningen var då färdig, även om man kommer att fortsätta knacka dörr, enligt Polisen.

– Vi kommer att arbeta med informationsinhämtning. Polisen kommer att vara på plats fram till fredag, det är en trygghetsskapande åtgärd och man ska alltid kunna prata med polisen, sade polisens presstalesperson Åsa Emanuelsson.

RVR kallades in

Direkt efter explosionen var det kaotiskt, berättar restvärdeledare Stefan Malmquist som snabbt var på plats. Rejäla tryckvågor hade förstört flera lägenheter och skapat ett stort hål ner till källarutrymmena och krossat samtliga fönster i intilliggande hus. Stefan Malmquists första åtgärd var att tillsammans med Räddningstjänst och Polis inventera skadebilden och säkra skadeplatsen så boende inte skadades av nedfallna glasrutor. I och med att det blev hål i trapphuset ner till källaren fanns det också risk för vattenläckor.

– Vi behövde ju också evakuera de boende som fanns kvar i byggnaden. Det var inte säkert att gå ut genom porten utan vi fick leda ut folk via källaren istället. Många var chockade men bara en skadades lindrigt, berättar Stefan Malmquist.

De boende kunde samlas i en närliggande skola där man höll ett informationsmöte för att diskutera det mest akuta som evakueringsboende eller om man hade släktingar man kunde sova hos. Höganäshem, som är de som äger fastigheten där explosionen skedde, kunde också snabbt ordna lägenheter till några av de boende som behövde evakueras. Hotell och vandrarhem i närheten ställde också upp med boende för de drabbade.

– Samarbetet med alla inblandade instanser har gått bra, tycker Stefan Malmquist. En framgångsfaktor var att vi ett tidigt skede kunde träffa fastighetsägaren Höganäshem och vi kunde börja planera för att komma igång med återställning och säkring av byggnaderna. Redan klockan 07:00 på morgonen var ett stort antal personer på plats för att kunna börja röja upp förödelsen, vilket gjorde det möjligt för kommunen och Höganäshem sköta det stora medietrycket på plats.

Det är ännu inte känt vad som orsakat explosionen och ingen är heller misstänkt i nuläget.


Publicerad: 2021-03-29