/ Nyheter / Brandsäkerhet måste byggas på kompetens

Brandsäkerhet måste byggas på kompetens

Brandsläckare och bild på Lars Brodin
Foto: iStock

Genom global konkurrens, högteknologiska system och slimmade organisationer vässas företagen till att bli allt effektivare – men också sårbara. Ett driftavbrott på grund av exempelvis en stor brand kan bli oerhört kostsamt. För att undvika störningar och stora kostnader måste företagen bli bättre på att hantera sina brandrisker.

I många verksamheter är brandskydd inte en prioriterad fråga. Ofta fokuserar man på verksamhetens mål och tycker sig inte ha tid att prioritera säkerhetsfrågor såsom brandskydd. Den hårda konkurrensen på marknaden gör dock att fler och fler blir medvetna om hur viktigt det är med en säker verksamhet utan driftavbrott – och här är ett proaktivt brandsäkerhetsarbete en viktig del .

Skogsmaskintillverkaren John Deere meddelade nyligen att deras underleverantör av vipparmar till skotare och skördare har fått hela sin produktionsanläggning förstörd i en brand vilket medför stora produktionsstörningar i John Deeres maskinfabrik. Lärdomen från den händelsen är att det alltså inte räcker med att ha koll på sitt eget brandskydd. Det gäller också att ställa krav på sina underleverantörer.

Brandskyddsarbetet är inte en del av kärnverksamheten och därför något som de flesta inte har fokus på. Har man dessutom under en tid lyckats bra med det förebyggande arbetet är det lätt att börja tänka i banor som ”vi har ju inte haft några brandtillbud, varför skulle det hända något här?”. I konkurrens om ändliga resurser kan det då vara lockande att prioritera annat som kortsiktigt ger bättre utdelning. Men om man inte har tillräcklig riskmedvetenhet, tillräckliga rutiner för att förhindra bränder eller rutiner för att kontrollera och underhålla sitt brandskydd, och kanske dessutom inte heller har gjort rätt riskbedömningar från början – kan faktiskt konsekvenserna bli förödande.

Den stora utmaningen för alla som driver en verksamhet är att genom analyser upptäcka riskerna och hantera dem i förväg innan olyckan inträffar. Den kanske ännu större utmaningen är att få det att fungera över tid – parallellt med att verksamheten förändras och nya risker smyger sig in.

I branschen pratar vi om SBA, att man ska jobba systematiskt med sitt brandskydd, ett minimikrav enligt lag men lagstiftningen lämnar stort utrymme för egen tolkning. Hur många är det egentligen som jobbar systematiskt med sitt brandskydd?

Identifiera och hantera brandrisker

Redan när man utformar sitt systematiska brandskyddsarbete bör man göra en riskanalys. I sin enklaste form handlar det om att gå igenom verksamheten och identifiera vilka oönskade händelser som kan inträffa. När man identifierat riskkällorna bör man göra en analys och ställa sig frågor som; är händelsen acceptabel med tanke på de konsekvenser som kan uppstå? Och vad är sannolikheten för att händelsen inträffar? Om händelsen inte är acceptabel krävs någon form av åtgärd. Efter värderingen kan man sedan bilda sig en uppfattning om vilket brandskyddsarbete som krävs för att skapa en robust verksamhet.

Kompetens är grunden för ett fungerande brandskydd

Om brandskyddsarbetet ska fungera i praktiken behöver det finnas en förståelse för hur brandskyddet fungerar. De regler och rutiner som finns för att hantera brandriskerna som följer med verksamheten behöver finnas i medvetandet hos de som är berörda. Rutiner för vad som ska ske om en brand ändå inträffar behöver tränas genom övningar om de ska fungera under kritiska förhållanden. Därför behövs utbildningar, övningar och andra metoder för kompetensutveckling.

Dokumentationen är också viktigt när det handlar om vilka typer av utbildningar som genomförs och vilka som utbildas. Finns det ingen dokumentation är det svårt att genomföra någon kontinuerlig planering. Lagstiftning ställer också krav på att personer i ansvarig ställning ska kunna redovisa sitt brandskyddsarbete vilket bland annat innefattar både en brandskyddsorganisation och brandskyddsutbildning.

Viktigt med egenkontroll

En annan viktig del i det systematiska brandskyddsarbetet är att ha ett system för egenkontroll. Eftersom brandskyddet inte används i vardagen finns det en risk att fel och brister kan uppstå utan att någon uppmärksammar det. En egenkontroll i rimlig omfattning behövs därför för att säkerställa funktionen. Ni bestämmer själva hur ofta kontrollerna behövs beroende på risknivån.

Oavsett vilken verksamhet man driver bör brandsäkerhet finnas på agendan. Ett genomtänkt brandskyddsarbete, en lämplig ansvarsfördelning och en i organisationen förankrad krisberedskap underlättar om olyckan väl är framme.

Här är ytterligare några exempel på åtgärder som kan bättra på brandsäkerheten i en verksamhet:

  • Fortsätt diskutera brandsäkerhet även när allt förefaller vara säkert
  • Ha brandsäkerhet som stående punkt på mötesagendor
  • Diskutera medarbetares riskmedvetenhet och brandkompetens i samband med medarbetarsamtal
  • Som chef, föregå med gott exempel, följ regler och rutiner, delta på övningar och utbildningar
  • Som VD, se till att det alltid finns någon eller några som har fokus på brandskyddsarbetet, följ upp resultatet av deras arbete och sträva efter ständiga förbättringar

Lars Brodin, brandingenjör och expert, Brandskyddsföreningen


Publicerad: 2022-02-23

Se även