/ Webbinarium: Dammexplosioner – hur kan de undvikas?

Webbinarium: Dammexplosioner – hur kan de undvikas?

Dammexplosion och texten Brandsnack

Damm från olika organiska ämnen, som trä och plaster, liksom från många metaller som aluminium och järn, kan ge upphov till explosioner. Damm exploderar minst en gång i veckan i svenska industrier.

På det här webbinariet får du ta del av hur dammexplosioner kan inträffa, hur de kan undvikas och hur den nuvarande elkrisen kan påverka riskbilden. Vi går igenom egenskaper och risker för olika varor, hur du kan arbeta förebyggande, hur du kan begränsa skador och hur du klassar.

Se webbinariet här:

Streck.png

Föreläsare

Peter Kemi och Ken Nessvi, experter inom brandfarliga vara och dammexplosioner.

Dammexplosioner-Peter-och-Ken.jpg
Peter Kemi och Ken Nessvi

 

Frågor och svar som kom in under webbinariet:

Fråga: Vilken är den vanligaste tändkällan till dammexplosionerna som skett?

Svar: De vanligaste tändkällorna på de dammexplosioner jag har undersökt är varmgång i lager, glöd, självantändning och statisk elektricitet. Sjävantändning och statisk elektricitet gäller reaktiva och lättantändliga metaller. Friktion och glöd gäller biobränslen.

Fråga: Hur ser ni på risken för dammexplosioner vid lackering inom snickeri t.ex. vid kökstillverkning? Slipning ger dammpulver från själva lackeringen. Tändkällor?

Svar: Slipdamm innehåller ju vanligtvis både lackrester och trädamm som är dammexplosiva. Pulver från lackeringen är också normalt dammexplosiva. Kolla Säkerhetsdatablad om du ev. kan hitta några uppgifter där. Tändkällor kan exempelvis vara statisk elektricitet vid pulvermålning om anläggningen inte är korrekt jordad.

När det gäller slipning så uppstår oftast den explosiva atmosfären i filteranläggningen. Där finns normalt inga tändkällor om det är korrekt utfört. Däremot kan glöd och gnistor sugas med dammet in i filtret och antända dammet. Givetvis kan dammansamlingar ute i måleriet virvla upp om man inte håller efter med städning.

Fråga: Finns det några enkla tumregler man kan använda för att bedöma om det finns risk för dammexplosion? Jag tänker på om räddningstjänsten ska gå in i en lokal i ett akut skede.

Svar: Insatsmiljön är ju lite annorlunda jämfört med normalläget. Man bör ta kontakt med företrädare för den drabbade verksamheten och informera sig om eventuell pulverhantering, gärna i förväg. En snabb offensiv släckinsats kan drastiskt förvärra läget då man virvlar upp damm och skapa omfattande dammexplosioner.

Det viktigaste är att undvika att spola vatten i dammiga miljöer exvis på balkar, in i processutrustning, i pulverhögar på golv etc. Vid pyrande brand i exempelvis spånfickor gäller lämning under försiktig vattenbegjutning.

 

Se även