/ Medlemswebbinarium: En nationell samordning för Civila insatspersoner, CIP

Medlemswebbinarium: En nationell samordning för Civila insatspersoner, CIP

En man får bandage lindat över handen efter en olycka

En civil insatsperson (CIP) är en frivillig person som efter kort utbildning får informeras om en händelse via SOS alarm och kan hjälpa till vid till exempel en brand, olycka eller ett hjärtstopp. Brandskyddsföreningen tar nu en ny samordnande roll för att skapa förutsättningar för CIP över hela landet.

Styrkan med CIP är att finnas lokalt och att kunna vara på plats inom några minuter innan branden är fullt utvecklad eller för att kunna bistå med livsuppehållande åtgärder tills räddningstjänsten är på plats, aldrig istället för. Genom CIP stärks också både den enskildes och samhället förmåga och motståndskraft. 

CIP har funnits länge i några kommuner, med goda resultat, men samordning och flera förutsättningar för att få ett ideellt engagemang som detta att fungera har saknats på många platser.

Eliot Lundby Wieslander som är nationell samordnare på Brandskyddsföreningen berättar i detta webbinarium om arbetet med att etablera CIP både i landsbygd och i tätort – framför allt områden med större social oro. 

Webbinariet genomfördes den 22 november. Se inspelningen här:

Om du inte kan se videon här, se den på Vimeo istället >


Läs mer om civil insatsperson (CIP)

Se även