/ Vårt arbete / Julkampanj Stäng av spisen!

Julkampanj Stäng av spisen!

Budskapet i årets julkampanj är ”Stäng av spisen!”. Syftet är att uppmärksamma den vanligaste brandorsaken i svenska bostäder och uppmana folk att vara noga med att stänga av spisen. Kampanjen är digital och kommer att synas i sociala medier.

Glömd spis är i särklass den vanligaste brandorsaken hemma hos folk. Därför uppmärksammas problemet i årets julkampanj.

Kampanjen består av en serie korta filmklipp som alla går ut på att man ska stänga av spisen. Klippen kommer att spridas i sociala medier, framför allt på Facebook men även i bloggar och på hemsidor. 

I juletider tror många att levande ljus är den vanligaste brandorsaken, men i december månad förra året inträffade 56 ljusbränder i bostäder medan glömda spisar orsakade 100 bostadsbränder.

Ljusbränderna ökar markant under december men kommer ändå inte i närheten av antalet spisbränder. Vill man göra sin spis säkrare rekommenderar vi att man installerar en spisvakt som enkelt sagt slår av spisen innan det börjar brinna.

Förra året ryckte räddningstjänsten ut på 5 415 bostadsbränder. Av dem var 1 250 orsakade av glömd spis. Näst vanligaste orsaken var tekniskt fel med 575 bränder och på tredje plats kom soteld med 524 bränder. 

Följ hela kampanjen på vår Facebook-sida

Se filmklippen här: