Varje år inträffar ett flertal bränder i lantbruksbyggnader och uthus till följd av halm- och gräsbränning eller vid eldning av ris och skräp. Dessa bränder orsakas ofta av att bränningen sker för nära byggnader och upplag eller får ett okontrollerat förlopp på grund av bristande säkerhetsåtgärder eller bristande kunskap om riskerna.
På våren kan till exempel fjolårsgräs vara mycket eldfängt, vilket lätt ger upphov till snabb brandspridning. Vidare kan vindförhållandena växla snabbt. Felbedömningar vid eldning som leder till skada för tredje person kan ge rättsligt efterspel. Omfattande skyddsåtgärder måste därför vidtas och man bör noga överväga om det finns andra metoder än eldning.
Innehåll
- Ansvar
- Halmbränning
- Anmälan till kommunens räddningstjänst
- Väder och vindar
- Säkerhetsavstånd
- Avgränsningar och andra skyddsåtgärder
- Val av metod
- Rökbeläggning
- Miljösynpunkter
- Luftledningar
- Bevakning
- Efterkontroll
- Tidpunkt för bränning