/ Brandsäkerhet / Byggsektorn / Cellplast / Fakta om cellplastbränder

Fakta om cellplastbränder

Här har vi samlat fakta kring bränder där cellplast har varit inblandad, samt forskning och information kring cellplast som byggnadsmaterial.

Rapport från SBUF

Brand i cellplast i produktionsskedet, ID: 13032, Linda Martinsson och Pål Skoglund, Skanska Sverige AB, 2015-11-11

Olycksutredningar

Eldstadsrelaterad brand i förrådsbyggnad, Herrgårda räddningstjänst, 2014-02-11

Brand i husfasad,  Storstockholms brandförsvar, 2015-04-11. Nybyggt hus med cellplastisolering. Väggkonstruktionen testad och godkänd av SP. Fungerade i skarpt läge som det var tänkt.

Elrelaterad brand i luftavfuktare orsakade brand i krypgrund, Räddningstjänsten Trelleborg-Vellinge-Skurup, 2014-09-12

Debattartiklar

Beställarna döljer obekväma fakta!

Sverige behöver en oberoende instans med helhetsansvar för bygg­sektorn vilket saknas idag. Det är ett skäl till att enstegstätade fasader med cellplast som isolering är ett dyrbart fiasko. Nästa stora byggskandal riskerar därför att bli brand- och fuktaspekter på cellplast.
Läs debattinlägget från BrandSäkert nr 1, 2015 här

Cellplast ger ökad brandrisk!

Användningen av EPS-cellplast har ökat med 98 procent på tio år. Cellplast är brandfarligt och bidrar till en ökad brandrisk.
– Den utveckling vi ser leder till att personsäkerheten försämras och de ekonomiska konsekvenserna vid en brand ökar drastiskt, säger Cecilia Uneram, brandingenjör på Brandskyddsföreningen.
Läs debattinlägget från BrandSäkert nr 5, 2014 här

Pressklipp om cellplastbränder

Brandfarlig fasad på nya A7-hus
Källa: helagotland.se

Brand vid skola på Limhamn
Källa: Sydsvenskan

SPU Isolering har vilselett byggmarknaden och konsumenter
Källa: brandnews.se

Olika meningar om risker med cellplast
Källa: allehanda.se

Ogräsbränning tog fyr i matbutik

Källa: P4 Malmöhus

Tjock rök syntes över Sandviken
Källa: P4 Gävleborg

Oberoende test avslöjar brandrisk med sandwichpaneler med PIR-kärna
Källa: Fastighet & Bostadsrätt

Stor brandfara med frigolit i byggnader
Källa: P4 Östergötland

Blogginlägg

Evas brandblogg: En djungel av cellplaster

Evas brandblogg: Cellplastisolering

Evas brandblogg: Brandkåren släckte med 1 m3 mjölk!

Artiklar ur BrandSäkert

Höga hus kräver genomtänkt brandskydd

På 1970-talet frodades katastroffilmerna och en av de mer kända är »Skyskrapan brinner« (The towering inferno) från 1974.
En invigningsfest pågår som bäst i festvåningen högst upp men när en brand bryter ut på grund av slarvigt dragen el är katastrofen ett faktum…
Läs artikeln ur BrandSäkert nr 4, 2013 här

Behövs nya regler för cellplast?

Brandskyddsföreningen lyfter frågan om hur konstruktioner med cellplast testas i dag och efterfrågar stramare byggregler. SP och Boverket anser dock att dagens tester och regler räcker, men hänvisar till behovet av ny forskning och bättre information.
Läs artikeln ur BrandSäkert nr 6, 2012 här

Cellplast – en tickande bomb

Isolering med cellplast blir allt vanligare och används bland annat i tak i industribyggnader och i prefabricerade väggelement. Detta trots att cellplast både bidrar till ett snabbt brandförlopp och kan innebära fara för räddningspersonalen.
Läs artikeln ur BrandSäkert nr 4, 2011 här

EPS-branschens egna rekommendationer finns i foldern Bygg säkert med cellplast.

YouTube-klipp

Brand på en byggarbetsplats i Houston, USA

Radioinslag

Lättbrinnande cellplast skapar oro, Sveriges Radio P4 Halland, 2013-06-03
Kraftig brand i centrala Mariestad, Sveriges Radio P4 Skaraborg, 2011-08-24
Stor brandfara med frigolit i byggnader, Sveriges Radio P4 Östergötland, 2011-08-01

Internationella rapporter

”Fire Hazards of Exterior Wall Assemblies Containing Combustible Components”, NFPA, National Fire Protection Association, juni 2014

Skadeplats 2011

Cecilia Uneram lyfter frågan om taktik och metodval utifrån det byggnadstekniska brandskyddet för effektivare räddningsinsatser. Har vi rätt kunskap för att dra nytta av de byggnadstekniska förutsättningarna vid en insats?
Se föreläsningen här