Hem / Webbutik / Utrymning / Panik- och nödutrymningsbeslag

Panik- och nödutrymningsbeslag

I denna rekommendation finns förslag på lämpliga funktionslösningar för panik- och nödutrymningsbeslag. Det ska vara lätt att ta sig ut vid nödsituation men svårt för obehöriga att ta sig in.

Det är viktigt att människor ska kunna utrymma från en byggnad vid en brand. Det är också viktigt att obehöriga inte kan ta sig in i en byggnad. Brand- och utrymningssäkerhet måste utformas tillsammans med en byggnads skalskydd för att dessa ska kunna fungera bra tillsammans.

Denna rekommendation gäller dörrar där verksamheten kräver att dörrar är låsta utifrån, samtidigt som de även ska kunna användas som utrymningsväg. Det kan även gälla dörrar som man vill hålla låsta för att förhindra obehörig passage.

Rekommendationen gäller för utrymningsbeslag som uppfyller de svenska och europeiska standarderna SS-EN 1125, SS-EN 179 samt SS-EN 13637 och tar ä;ven upp gällande lagar och regler i Sverige. I rekommendationen finns tydliga exempel på olika beslagning på dörrar samt lämpliga kontrollrutiner.

Säkerhetsansvariga inom olika verksamheter har framför allt glädje av denna bok, men även installatörer, räddningstjänstpersonal, konsulter, arkitekter med flera. Du som i ditt arbete bör känna till eller ska välja mellan olika funktionslösningar har nytta av innehållet.

Denna rekommendation ersätter Brandskyddsföreningens tidigare utgåva från 2006 med samma namn.

Inledning
Definitioner
Lagar och regler
Användningsområden