Varukorg
0 st varor
Totalt: 0,00 kr
  • Totalt: 0,00 kr
Hem / Webbutik / Anlagd brand / Även en tom soptunna...

Filmer
Även en tom soptunna...
Skriv ut

Filmen visar hur brännbart ett sopkärl av plast är. Faran är inte soporna i kärlet utan själva kärlet.

De senaste fem åren har soptunnor varit startföremål för många bränder och orsakat kostnader på flera miljarder kronor. Tidigare var sopkärlen obrännbara eller så förvarades de i brandklassade skåp. Numera står många soptunnor intill fasader och under takfoten. Detta kan få ödesdigra konsekvenser, speciellt om det börjar brinna nattetid. En brand kan lätt starta om någon slänger en cigarettfimp eller en engångsgrill i en soptunna.

I filmen redovisas två brandförsök; ett med ett fyllt sopkärl och ett med ett kärl utan sopor. Detta för att visa själva kärlets påverkan på brandförloppet. I det ena försöket antändes dels en sopsäck av papper, dels ett sopkärl av plast. Både säcken och tunnan var fyllda med lika mycket papper och kartong. Säcken brann upp relativt snabbt men ledde inte till någon direkt brandspridning. Innehållet i sopkärlet brann inledningsvis lugnt och stilla, varefter kärlet började smälta. Efter 12 minuter blev det en intensiv oljelik pölbrand som medförde kraftig brandspridning till takfoten.

I det andra försöket antändes en tom soptunna i botten, av en gaslåga. Denna brand visade sig gå ännu fortare, delvis på grund av att branden började i botten till skillnad från det första försöket där branden började uppifrån. Försöken visar hur viktigt det är att inte placera en soptunna under takfoten eller intill en brännbar fasad. På den korta tid som går från att tunnan börjar brinna till dess brandspridning har skett till takfoten, hinner inte räddningstjänsten fram.

Soptunnor för villor ska placeras 3 meter från fasad. För större kärl fordras ännu längre avstånd.

Filmen är 10 minuter.

DVD producerad 2013.

Artikelnr: 287420
Antal:
730,00 kr
Medlem: 657,00 kr