Varukorg
0 st varor
Totalt: 0,00 kr
  • Totalt: 0,00 kr
Hem / På arbetet / Skola
Skriv ut

Brandsäkerhet i skolan

Från brandskyddsperspektiv har skolvärlden några särdrag som är värda att fokusera lite extra på. Mer än hälften av alla bränder i skolor är till exempel anlagda, vilket är en dubbelt så hög andel som i samhället totalt sett.
Skola
Skola

Det har visat sig att förekomsten av anlagda bränder har stark koppling till den aktuella skolans problemprofil i övrigt. Skolan omfattar också verksamheter där brandrisken är högre än normalt, till exempel kemi-, slöjd- och hemkunskapsundervisning. Inom förskolan finns en speciell brandskyddsproblematik med hänsyn till den låga åldern hos barnen.

Rektorn är ytterst ansvarig för skolans brandskyddsarbete, men som i alla typer av organisationer är det viktigt att delegera och sprida både ansvar och kunskaper till andra personer i verksamheten. Det bör till exempel finnas en brandskyddsansvarig bland personalen, och samtliga lärare bör utbildas i hur en utrymning ska gå till och hur släckutrustningen hanteras. Eleverna ska känna till vilka utrymningsvägar som finns och med jämna mellanrum delta i utrymningsövningar.

Till höger hittar du förlagsprodukter och utbildningar som är relevanta för brandskydd i skolor. De kan dels hjälpa dig att bygga upp ett systematiskt brandskydd, dels fungera som verktyg i arbetet med att sprida ansvaret och kunskapen om brandskyddet i din organisation.