Varukorg
0 st varor
Totalt: 0,00 kr
  • Totalt: 0,00 kr
Hem / På arbetet / Hotell / För hotellägare
Skriv ut

För hotellägare

Brandskydd är kanske inte det första du tänker på. Det viktiga är många gästnätter och nöjda kunder, som gärna kommer tillbaka. Men ägna brandskyddet en tanke. Så kan både du och dina gäster sova gott och tryggt om natten.

Två gånger i veckan rycker räddningstjänsten ut till hotell och pensionat i Sverige. Anledningen är ofta tekniska fel eller sängrökning. Om fler arbetar aktivt med brandskyddsfrågorna kan antalet bränder bli färre och brandskadorna minska.

Vem gäller det?

Det övergripande ansvaret för brandskyddet ligger hos dig som äger eller är vd för verksamheten. Men delar av det praktiska brandskyddsarbetet kan fördelas till andra personer i organisationen. Alla medarbetare ska ha kunskap om ert brandskydd. Då kan de både förhindra bränder och göra rätt om det börjar brinna.

Det är viktigt att vara tydlig med vem som ansvarar för vad. Det gäller både inom organisationen och i förhållande till fastighetsägaren.

Vad säger lagen?

Du har ansvaret. Det är utgångspunkten i all lagstiftning som har med brandskydd att göra. Det finns lagar och regler både för hur fastigheter ska utformas och hur verksamheten ska bedrivas för att klara kraven på brandsäkerhet. Grunden är lagen om skydd mot olyckor och lagen om hotell- och pensionatrörelse. Dessutom är arbetsmiljölagen, Boverkets byggregler och lagen om brandfarliga och explosiva varor viktiga för dig som arbetsgivare och hotellägare.

Att bygga upp ett bra brandskydd

Ett bra brandskydd består av både tekniska och organisatoriska lösningar. Med enkla åtgärder kan du bygga en bra grund. Sedan finns många möjligheter att utveckla och fördjupa dig.

Det är ganska lätt att ta ansvar när man vet vad man ska göra. För att komma igång kan du använda den här checklistan. Med den som utgångspunkt kan du steg för steg inventera era risker, göra en byggnads- och verksamhetsbeskrivning, skapa en brandskyddsorganisation, göra en utbildningsplan, beskriva brandskyddet, göra instruktioner för drift och underhåll, skapa ett kontrollsystem och sköta dokumentationen och uppföljningen. Det kallas för att skapa ett systematiskt brandskyddsarbete.

Mer information

Vi finns till för att stärka dig i ditt arbete. Hos oss får du svar på dina frågor om brandskydd och brandsäkerhet. Kontakta någon av våra experter på telefon 08-588 474 00 eller e-posta brandsakerhet@brandskyddsforeningen.se. Till höger hittar du ett axplock av förlagsprodukter och utbildningar som vänder sig till dig som är hotellägare.

FÖRLAGSPRODUKTER

Handbok IBK

Hjälper dig steg för steg med ditt systematiska brandskyddsarbete.
Läs mer och beställ här

UTBILDNINGAR

Brandskyddsansvarig hotell och certifiering

Vi går igenom verkliga hotellbränder, studerar händelseförloppet och diskuterar åtgärder.
Läs mer och anmäl dig här

Intern brandskyddskontrollant

För dig som praktiskt ska kontrollera brandskydd och brandrisker.
Läs mer och anmäl dig här