Hem / I hemmet / Utomhus / Fyrverkerier

Fyrverkerier

Fyrverkerier orsakar varje år minst ett dödsfall och 200–300 skador, många som ger livslånga funktionshinder.

Använd inga hemmagjorda fyrverkerier. Köp godkända fyrverkerier på försäljningsställen, som har tillstånd att sälja. Ta reda på hur de olika pjäserna fungerar. Den som är yngre än 18 år får varken köpa eller använda fyrverkeripjäser.

Följ anvisningarna

Varje fyrverkeripjäs är försedd med en anvisningstext. Läs den och följ den noga. Det är viktigt att du i förväg arrangerar ditt fyrverkeri. En enkel ramp för småraketer får man av en drickaback med tomglas. Ställ backen stadigt och stick ner raketernas pinnar i flaskorna. Kontrollera raketernas riktning och att alltsammans står stadigt.

Vänta minst fem minuter innan du går fram till en raket som inte fungerar. Försök inte att tända den igen. Nödraketer får endast användas för att signalera att någon befinner sig i nöd.

Undvik skador och bränder

• Förbered ditt fyrverkeri i dagsljus.
  • Fundera innan avfyring var pjäsen kommer att hamna.
  • Se till att nedfallande rester inte kan skada och orsaka brand.
  • Läs bruksanvisningarna noga.
  • Använd avfyrningsramp.
  • Skjut inte från balkonger.
  • Tänd bara på ursprungsstubinen, aldrig direkt på pjäsen.