Varukorg
0 st varor
Totalt: 0,00 kr
  • Totalt: 0,00 kr
Hem / I hemmet / Trädgårdseldning
Skriv ut

Trädgårdseldning

Var försiktig när du eldar trädgårdsavfall. Det är lätt hänt att elden sprider sig.

Vanligt trädgårdsavfall som gräs, kvistar och grenar får du normalt elda. Sådant avfall räknas inte som sopor.

Elda bara små ytor åt gången och i riktning mot vinden. Du ska alltid ha en vattenslang eller brandsläckare till hands och en obrännbar kratta så att du kan styra elden. Lämna aldrig elden utan uppsikt. Ett praktiskt och säkert sätt att  elda är i en plåttunna.

Om du tänker elda direkt på marken ska du göra det på en öppen plats där det inte finns risk för att elden kan sprida sig. Vattna ordentligt runt eldningsplatsen före och under eldningen.

Kontrollera med kommunen att du får elda

Ur miljö- och hälsosynpunkt är det normalt förbjudet att elda i tättbebyggda områden. I vissa kommuner kan det vara tillåtet att elda grenar och löv från din trädgård utomhus under särskilda tidsperioder. Kontakta kommunen för att ta reda på vilka regler som gäller i din kommun.

Visa hänsyn till omgivningen

Det blir mycket rök av våta löv som bränns i trädgården. Röken kan irritera grannarna och sätta sig i kläder som är på vädring etc. Prata med grannarna innan och berätta att du tänker elda.

Släck efteråt

När du har eldat färdigt måste du försäkra dig om att brasan blir ordentligt släckt. Ett bra sätt är att kratta ut glöden och dränka den med vatten. Vattna också marken runt omkring när du släckt branden. Det är viktigt att kontrollera att branden verkligen är släckt. Detta kan behöva göras under flera timmar efter avslutad eldning.