Varukorg
0 st varor
Totalt: 0,00 kr
  • Totalt: 0,00 kr
Hem / I hemmet / Sotning och brandskyddskontroll / Elda på rätt sätt
Skriv ut

Elda på rätt sätt

När du eldar med ved finns det många saker att tänka på. Veden måste vara torr och kapad i lagom stora bitar. Både eldstad och rökkanaler måste vara anpassade för vedeldning. Följ våra goda råd så minskar risken för sotbrand.

  • Använd torr ved i lämplig storlek. Elda högst 2-3 kg ved i timmen eller enligt instruktionsboken.
  • Rätt mängd förbränningsluft gör att elden brinner med klara och livliga lågor. Pyrelda inte.
  • Kontrollera röken. Den ska vara klar och genomskinlig, inte svart.
  • Kontrollera rökgastemperaturen, max 350°C.
  • Lägg sot och aska i en plåthink med lock placerad på brandsäkert underlag.