Varukorg
0 st varor
Totalt: 0,00 kr
  • Totalt: 0,00 kr
Hem / I hemmet / Säkerhetsdörrar
Skriv ut

Säkerhetsdörrar

Säkerhetsdörrar och brandklassade dörrar testas enligt olika standarder och det finns en del att tänka på när man ska välja dörr. Detta faktablad försöker underlätta och reda ut begreppen.

Sedan många år har dörrars inbrottsskyddande egenskaper provats enligt den tidigare svenska standarden SS 817345. Denna standard har ersatts av en europeisk och tillika svensk standard SS-EN 1627. Den nya standarden gäller från och med november 2011. Den stora skillnaden är att låsenheten för dörren numera inte ingår i provningen, utan det är endast dörrens övriga egenskaper för inbrottskydd som provas.

Så testas brandklassade dörrar

Brandklassade dörrar testas enligt svensk och europeisk standard. Brandklassade dörrar delas in i olika klasser där bokstäverna i klasserna specificerar olika typer av funktionskrav, exempelvis E och EI. Till detta kopplas en siffra som visar vilken tid funktionskraven är uppfyllda. Brandtesterna utförs på komplett dörr med lås, tillbehör, beslag, karm med mera. I typgodkännandet/certifikatet samt tillverkarens produktblad står det vilka krav som uppfylls samt vilka lås och beslag dörren är godkänd med. Dörren ska provas med ett brandklassat lås. Säkerhetsdörrar är dessutom ofta provade i olika ljudklasser, vilket kan ge en bättre ljudisolering. Försäkringsbolagen ställer i vissa fall krav på ”godkänd låsenhet” i en dörr till bostad. För att uppfylla försäkringsbolagens krav på ”godkänd låsenhet” ska ytterdörren förses med ett så kallat tvåfunktionslås eller dubbla lås.

Viktig utrymningsväg

Brandskyddsföreningen anser att en utrymningsväg (ytterdörren) från bostad ska vara lätt öppningsbar utan nyckel. Därför är det lämpligt att det finns ett vred på dörrens insida som öppnar låsregeln. Det är mycket olämpligt att ytterdörr förses med låsanordningar som kräver nyckel för öppning av lås från insidan. Det finns exempel på bränder
då människor inte hittat nyckeln och därför inte tagit sig ut ur den brinnande bostaden.

Obs! Det är viktigt att när någon vistas i bostaden ska dörren alltid kunna öppnas från insidan utan nyckel!