Varukorg
0 st varor
Totalt: 0,00 kr
  • Totalt: 0,00 kr
Hem / I hemmet / Jul & Nyår / Brandvarnardagen
Skriv ut

Brandvarnardagen 1:a december

Brandvarnardagen är en temadag som infaller den 1 december varje år. Hela Norden uppmärksammar brandvarnaren den här dagen. Medborgare runt om i Norden påminns alltså om att testa brandvarnaren så att man vet att den fungerar. 2010 beslutade nordiska ministerrådet att 1 december ska vara nationell brandvarnardag.

Aktiv mot brand påminner om att testa brandvarnaren

Nätverket Aktiv mot brand har tagit fram en sms-tjänst som ska hjälpa till att påminna om att testa brandvarnaren. Gå in på www.skyddadigmotbrand.se. Genom att skriva in sitt eget eller någon annans mobilnummer får mottagaren en påminnelse om att testa brandvarnaren via sms. Ett meddelande kan till exempel se ut så här: ”Testa din brandvarnare. En fungerande brandvarnare kan rädda liv. Skicka detta sms vidare till någon som du bryr dig om”.

Fakta om brandvarnare

Du ska ha en brandvarnare på varje våningsplan, men vi rekommendarer att du har en i varje rum där någon sover. Den ska monteras i taket, minst 50 cm ut från väggen.

Testa dina brandvarnare en gång i månaden. Särskilt viktigt är det efter att du varit bortrest, då brandvarnaren kan ha indikerat att batteriet är slut medan du har varit borta. Testa genom att trycka på testknappen. Om du inte hör en signal kan batteriet vara slut och då behöver du byta ut det. 

Läs mer om brandvarnare här