Varukorg
0 st varor
Totalt: 0,00 kr
  • Totalt: 0,00 kr
Hem / I hemmet / Elbrandrisker / Farliga 3-faskontakter
Skriv ut

Farliga 3-faskontakter

Du har väl bytt ut dina gamla platta 3-faskontakter? De kan vara livsfarliga!

Förbjudna anslutningsdon

Vid halvårsskiftet 1992 förbjöds tillverkning och leverans av de gamla platta anslutningsdonen i SEMKO 17-utförande. Det gällde både uttag och stickproppar för trefas. Skälet var att de inte ansågs uppfylla de då aktuella kraven på personsäkerhet. Under 1990-talet omkom minst åtta personer och flera skadades på grund av bristerna. Särskilt farliga var skyddsjordningen av metallhöljet och skyddsledarförbindningen mellan stickpropp och uttag. Den dåliga skyddsjordningen av höljet kunde medföra att höljet blev spänningsförande vid ett fel. Den dåliga skyddsledarförbindningen mellan stickpropp och uttag kunde innebära att den bröts före de spänningssatta ledarna och ström passerade mellan höljena via händerna på den som drog isär donen.

Byt till runda anslutningsdon

Trots dessa risker finns donen fortfarande kvar till exempel i lantbruk och mindre verkstäder. Det är nu så länge sedan nytillverkning förbjöds att det är skäl att se över dem också på grund av åldersskäl och slitage. Som ersättning för de platta donen finns de runda anslutningsdonen, som kallats CEE-don, och uppfyller dagens säkerhetskrav både beträffande personskydd och funktionssäkerhet. Nya maskiner och utrustningar är försedda med de nya runda donen och kan anslutas direkt till den fasta installationen.

Viktig information

Tillverkning av adaptrar med platta och runda don är förbjudet. Det är även förbjudet att ge bort eller sälja de platta donen på auktioner eller loppmarknader.