Hem / I hemmet / Brandskyddsveckan / Press 2014

Press om Brandskyddsveckan

Här listar vi några av de pressklipp, radio- och tv-inslag som handlar om Brandskyddsveckan 2014.

Alexandra Charles på Skånsk Brandskyddsdag

På Skånsk Brandskyddsdag deltog bland andra Alexandra Charles, som pratade om att ”Älska att åldras”. Se gärna filmen med Alexandra där hon ger tips på bra träning för äldre.

Källa: www.dinsakerhet.se

Dödsbränder slår hårdast mot äldre

100 personer dör i bränder varje år. Bland offren är äldre människor kraftigt överrepresenterade.
– Det finns all anledning att stärka brandskyddet för den kategorin, säger Krister Östrén, stf räddningschef i Piteå.
Just nu pågår den så kallade Brandskyddsveckan i Sverige. I år är kampanjen särskilt fokuserad mot äldre medborgare – en hårt drabbad grupp när brand- och olycksstatistiken synas under lupp.
Läs artikel ur Piteå-Tidningen

Stärk brandskyddet för äldre som bor kvar hemma

Peter Kindblom, tillförordnad räddningschef, förklarar att årets brandskyddsvecka (v 37) handlar om att stärka brandskyddet för äldre som bor kvar hemma. Risken att drabbas av brand eller omkomma i brand ökar i takt med stigande ålder. Han berättar att yngre anhöriga med lätthet kan göra insatser och skapa ett säkrare hem för nära och kära.
– Det handlar mest om småsaker; till exempel att byta batterier i brandvarnaren och ta bort trösklar och mattor i bostaden.
Läs artikel ur nt.se

Fokus på äldre under Brandskyddsveckan

Sofie Bergström, brandingenjör i Luleå, besökte P4 Norrbotten och berättade om varför just äldre är i fokus under veckan.

– Man ser trender idag att fler och fler äldre bor hemma och därmed ökar kravet på att man måste anpassa brandskyddet. Alla kanske inte kan sätta sig själva i säkerhet.
Lyssna på radioinslaget från P4 Norrbotten

En vecka brand­säkerhet

Brandstationerna på Gotland kommer en dag vardera under veckan att hålla öppet för allmänheten. Besökare kommer att få prova att släcka bränder med handbrandsläckare och ställa frågor till brandmän och sotare. Initiativet är ett samarbete mellan räddningstjänsten och Brandskyddsföreningen för att uppmärksamma brandrisk.
– I år har vi fokus på brandsäkerheten för äldre­ och i hemmet. Eldstäder och levande ljus är främsta brandorsakerna. När det gäller eldstäder så eldas det ofta för hårt och för mycket, säger Peter Schöön från räddningstjänsten på Gotland i ett pressmeddelande.
Räddningstjänsten kommer även att visa upp sig på ­Fenomenalen.
– Elever från årskurs två välkomnas till Fenomenalen tisdag till torsdag där de kommer att få träffa brandmän, titta på brandbilar och lära sig hur man gör för att undvika brand, eller vad man ska göra om det faktiskt börjar brinna, säger Peter Schöön. Under veckan besöker även räddningstjänstens personal äldre i hemmen.

Andraklassare gör sig redo för rökdykning

Just nu pågår den årliga nationella Brandskyddsveckan. På Gotland gör räddningstjänsten och Fenomenalen, för andra året i rad, gemensam sak och bjuder in öns andraklassare att träffa räddningstjänsten och lära sig mer om hur de kan förebygga brand och hur de ska agera om det redan brinner. Totalt 300 gotländska elever kommer att delta under veckan.
Källa: Gotlands Allehanda

Brandstationen visar upp sig

På lördag är det öppet hus på brandstationen i Umeå. Man kan lära sig om hur skadorna begränsas vid en olycka eller brand. Prova på utrustning, se på uppvisningar och testa hjärt-lungräddning är några aktiviteter under dagen. Maskoten Flammy finns på plats och delar ut ballonger till barnen. Det hela sker mellan klockan 10–15. Platsen är brandstationen Signalvägen 14.

Källa: Folkbladet

Öppet hus på brandstationen

Besökare från hela Östergötland dök upp när nya brandstationen i Åby hade öppet hus på lördagen. Trots att Kvillinge räddningstjänst funnits i nästan två år kallas den fortfarande för nya brandstationen i Åby. På lördagen var det öppet hus, och besökare från hela länet fick möjlighet att ta en närmare titt på en i vanliga fall ganska sluten verksamhet.
– Räddningstjänsten har brandskyddsvecka i hela landet just nu, med temat: äldres säkerhet i hemmet. Men i dag har det inte kommit så många äldre, det är mest barnfamiljer, säger Niklas Uneram , gruppchef för räddningstjänsten Kvillinge.

Foto: Magnus Andersson

Brandmannen Gabriella Rolf var med och instruerade hur en brand ska släckas med hushållsbrandsläckare. Och Ludvig Bränning Viking, fyra år testade.
– Man ska trycka ner den här röda spaken, och sen använda slangen, säger han.

Besökarna kunde också lära sig hjärt- och lungräddning och åka upp i räddningstjänstens lift.
– Det är bra att de ser hur vi arbetar. Att vara brandman handlar om så mycket mer än att bara släcka bränder. Som äldres säkerhet i hemmet. Det behöver inte bara handla om att vi informerar om brandlarm och brandfiltar, utan också om att de kanske ska ha en nattlampa så att de inte ramlar, eller saker mer lättillgängliga i skåpen, säger Niklas Uneram.
Källa: Norrköpingstidningar