Varukorg
0 st varor
Totalt: 0,00 kr
  • Totalt: 0,00 kr
Hem / I hemmet / Boendesprinkler / Experten om boendesprinkler
Skriv ut

Frågor och svar om boendesprinkler

Jens Hjort, expert på sprinkler på Brandskyddsföreningen, svarar på de vanligaste frågorna om boendesprinkler.

Hur fungerar boendesprinkler?

– Systemet påminner om de sprinkler man ser i andra typer av fastigheter men det är förenklat. I varje sprinklerhuvud sitter en liten glasbulb som reagerar på värme. När temperaturen vid taket överskrider 70 grader löser sprinklern ut och duschar sin omgivning med vatten. Det är inte någon risk att sprinklern löser ut av misstag när brandlarmet går, eftersom den inte är kopplad till brandvarnaren.

Hur lång tid tar det innan en sprinkler löser ut?

– Undersökningar på Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, SP, visar att ett vardagsrum kan vara övertänt på omkring fyra minuter om elden får ta sig obehindrat. Sprinklersystemet löser ut efter ungefär två minuter och då ska mängden giftiga rökgaser fortfarande inte vara större i ståhöjd än att man kan gå ut ur rummet.

Hur vanligt är det att folk vill ha sprinkler i sitt hem?

– I Sverige är det inte särskilt vanligt, vilket antagligen beror på att folk inte prioriterar brandskyddet. Att installera sprinkler i en villa på 120–130 kvadratmeter kostar ungefär 25 000 kronor, vilket är ungefär samma pris per kvadratmeter som att lägga in en heltäckningsmatta.

Finns det risk för vattenskador?

– Systemet är kopplat till det vanliga vattensystemet i huset och risken att sprinklersystemet skulle springa läck är inte större än för alla andra rörledningar i huset. Skulle det börja brinna så blir det naturligtvis en hel del vatten som sprids i rummet, men det är ändå bara en tiondel av vad räddningstjänsten använder för att släcka. Om alternativet är att stänga dörren om brandhärden och invänta räddningstjänsten så blir det både större brandskador och större vattenskador än om det fi nns boendesprinkler.

Vad finns det för nackdelar med sprinkler?

– Egentligen inga. Hade vi sprinkler i alla byggnader så hade vi i princip fått bort alla dödsolyckor i bränder, men Boverket har inte bedömt att det är samhällsekonomiskt lönsamt. Däremot har vi ofta sprinkler i vårdanläggningar där det kan vara svårt att undsätta patienterna. Men det finns andra länder och regioner som satsar mer på att installera sprinkler även i bostadshus, Norge, exempelvis. 

Av: Benedikta Cavallin 

Artikeln publicerades i bilagan BRANDSKYDD tillsammans med SvD den 5 december 2010.
 

Jens Hjort, expert på sprinkler